MARTIN RAGUŽ:

Hrvati su ključ rješenja za BiH

raguz
05.07.2013.
u 11:01

Raguž Odlučan sam HDZ 1990. povesti prema rješavanju pitanja Hrvata

Martin Raguž prvi je objavio da je odlučan povesti HDZ 1990. ususret Saboru stranke. Ovaj višegodišnji dužnosnik odgovara na brojna pitanja i prijepore koji su zaglavljeni na hrvatskoj političkoj sceni i cijeloj BiH. On nudi novi pristup rješenju krize.

• Gospodine Raguž, posljednjih godina stalni su zastoji, politička sukobljavanja, socijalna tvrljenja. Ne mogu se raspetljati ni banalna pitanja kakav izgleda JMBG. Kako krenuti naprijed?

Naprijed krenuti moramo odmah. Ovo je najdublja i najsloženija politička institucionalna kriza od Daytona do danas. Čak je i rad najvažnijih institucija u BiH doveden u pitanje, što je nedopustivo. Nije sramota imati problem, sramota je ne rješavati probleme koji se dnevno povećavaju i usložnjavaju. Izlaz je u novoj kulturi dijaloga ključnih čimbenika, kulturi konsenzusa, kulturi poštovanja nacionalnih, vjerskih, kulturoloških i drugih identiteta i stvaranju nove paradigme koja će jednom za sva vremena podvući crtu pod odnose sukobljavanja, ratovanja, dominacije, manipulacije ili bilo čijeg hegemonizma. Svako rješenje, bilo da se tiče ustavne reforme, donošenje novih zakona ili balansiranja između ključnih pozicija mora poći od načela da je BiH država tri ravnopravna konstitutivna naroda i njenih građana na način da se princip ravnopravnosti temeljito provodi. Ovo je od izuzetnog značaja kad je u pitanju hrvatska pozicija u BiH jer od Daytona do danas, što u samom Daytonu, a kasnije kroz tihu reviziju, nameću se rješenja koja nisu u duhu temeljnog načela ravnopravnosti. Naprotiv, u sebi su stalno nosila klicu daljeg konstituiranja i marginalizacije hrvatskog političkog subjektiviteta u BiH.

Ali, kako objektivno privoljeti sve strane, prije svih Srbe i Bošnjake, da postižu kompromise koji se gotovo dovode u poziciju izdajnika ako nađu put za srednje rješenje?

I Srbi i Bošnjaci u političkom smislu u interesu mira i stabilnosti i europske budućnosti BiH moraju odustati od maksimalističkih pristupa kada je u pitanju njihov odnos prema BiH, bez obzira radi li se o separatističkim i unitarnim koncepcijama. S obzirom da je takav pristup doveo ovu zemlju do takvih unutarnjih podjela zbog kojih svi plaćaju cijenu, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, ali i svi građani, rješenje je u srednjem putu koji će BiH osigurati mir i stabilnost i europsku budućnost, a koji je moguć kroz aktivnu hrvatsku političku ulogu u BiH na način da hrvatska politika u BiH bude autentična i autonomna kad su u pitanju strateški nacionalni interesi, a ne da ona zavisi od pozicije bilo Banja Luke bilo Sarajeva.

 

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?