SLAB ODZIV NA IZBORE

Hrvati središnje Bosne na granici da budu manjina

izbori (1)
Tomislav Miličević/VLM/Pixsell
08.10.2010.
u 07:52

Od nekada gotovo jednake pozicije u središnjoj Bosni, Hrvati se sada bore za održavanje ustavne pozicije kao naroda

Na svih šest dosadašnjih izbornih krugova Hrvati su zbog svoje malobrojnosti, ali i apatije koja je izražena kod najmalobrojnijeg naroda konstantno gubili dio vlasti. Ono što su nadljudskim naporima sačuvali u ratu, u posljednjih 15 godina su sveli tek na ostatke. Od nekada gotovo jednake pozicije u središnjoj Bosni, Hrvati se sada bore za održavanje ustavne pozicije kao naroda.

Hrvatske stranke

Dva HDZ-a, HSP i HSS-NHI naći će se i saboru središnje Bosne, no prema procjenama, imat će 10 zastupnika. U ovakvim uvjetima dvotrećinske većine bošnjačkih stranaka, ako se izuzme Narodna stranka Radom za boljitak i jedna Hrvatica koja je vjerojatno izabrana, u sljedeće četiri godine ipak se neće moći uspostaviti vlast bez Hrvata. No, očitije nego bilo gdje drugdje ovdje se izravno očituje loša pozicija Hrvata koja je još dodatno narušena na ovim izborima. Razlog za to, uz podjele dva HDZ-a, jest i u kontinuitetu značajno lošiji odziv hrvatskih birača. U ovoj županiji pojedinačno je HDZ BiH pobjednik s 20.417 glasova, no nije na razini od prije četiri godine. Od 30 zastupnika najmanje šestero bit će iz redova HDZ-a BiH.

Izmjena Ustava

Slijedi Socijaldemokratska partija BiH i SDA koje samo promili dijele na 17 postotaka. Hrvatska koalicija HDZ 1990. i HSP BiH imaju nešto iznad 7 posto, dok će i HSS-NHI proći s jednim zastupnikom. Ove tri hrvatske političke grupacije svega imaju 10 zastupnika. Zašto su tako slabiji rezultati nego ranijih godina, potvrđuju podaci da je od Jajca, Novog Travnika, Viteza, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i Uskoplja na hrvatskim područjima glasovalo ispod 50 posto birača. Iznimke su rijetke kao što je Vitez, Busovača, Novi Travnik. Na posljednjim općinskim izborima prije dvije godine Hrvati su izgubili načelnika u Novom Travniku, Busovači, Jajcu. S dvije trećine glasova u skupštini bošnjačka bi većina mogla mijenjati Ustav ove županije i odrediti trajno da se bez Hrvata može formirati vlast središnje Bosne. Inače, HDZ BiH pobijedio je u Busovači, Novom Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Vitezu, Jajcu.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
mitar
11:29 08.10.2010.

Iskljucivo zahvaljujuci dodikovom malome od paluube lepome drancetu covicu bre i njegovoj udbaskoj bratiji na privremenome radu kao veeeeeeeeeeeeliki Hrvati.zorane,zorane,moj zorane dobro te za ove lazi milorad placa sa parama stampanim na Topcideru.

FY
Fuck you Mother Fucker
18:19 08.10.2010.

A kakvi su Hrvati u Mostaru, da ne zaboravim, prijeratnoj vecinskoj bosnjackoj opcini Mostar? Jesu li tamo manjina kao i prije rata ili ipak je doslo do naseljavanja tamo i promijene etnicke strukture? Osim toga Jajce je i prije rataa bilo vecinski bosnjacko, kao u ostalom i Mostar opcina i to cijela, Zepce i Stolac. Ovako, bez obzira sta Dodik obecavao, Covic NECE dobiti treci entitet ako bude u njega pokusavao ukljuciti prijeratne bosnjacke vecinski opcine. Sto se tice TV na hrvatskom jeziku, zasto Hrvati ne naprave privatnu TV stanicu i time rjese problem? Mislim ako Bosnjaci moraju praviti nekoliko privatnih TV stanica da ne bi ostali koliko toliko u medijskoj blokadi, zasto Hrvati ne naprave privatnu TV stanicu i rjese problem, a ona se financira iz reklama, kao i bosnjacke?

OB
-obrisani-
09:23 09.10.2010.

Lioyd Ponesto si u pravu , a ponesto nisi, a zasto da mi Hrvati formiramo privatnu televiziju, kada i mi placamo poreze, koji idu u Sarajevo, Ako se Bosnjacka nacionalna TV finansira iz tih sredstava, ONDA CE SE I HRVATSKAA NACIONALNA TV FINANSIRATI IZ ISTIH SREDSTAVA Nadalje: Kazes u Mostaru, a koliko je Hrvata iselilo iz Sarajeva, Tuzle, Zenice Ja sam preselio u Mostar i Mostar ce biti Hrvatska prestolnica, kao sto su ovi gradovi postali cisti ili 90% Muslimanski i sto je tu problem Sto prije to shvatite, bice bolje i vama i nama, i izbjeci cemo siguran sam novi sukob Hrvatske teritorije u dolini Neretve ce biti sve do granice na Ivan planini, OVO JE MINIMUM Bog i pravi Hrvati Za Dom

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?