IZBORI 2010.

Hrvati se prebrojavaju, a diplomati približavaju SDP i SNSD

lagumdzija
VL FOTO
24.10.2010.
u 11:25

Sada se unutar Federacije uglavnom prave matematički izračuni kako osvojiti većinu u Domu naroda koji drži ključeve za uspostavu vlasti entiteta, ali i države.

Usporedno s puštanjem probnih balona oko već sklopljenih koalicija na razini Federacije koje su izazvale pravi šok unutar političkih stranaka koje bi mogle rezultirati novim ozbiljnim raskolima, nastavljaju se razgovori između svih stranaka i više nema neprihvatljivih sugovornika. Iako svi nastoje podići realnu ‘cijenu’, polako se pod palicom stranih diplomata počinju sklapati koalicije koje bi realno bilo moguće ustrojiti na svim razinama. Političke vratolomije s različitim koalicijama od županija gdje su većinsku potporu zadobili SDP i HDZ BiH, do Federacije na kojoj bi eventualno ovu hrvatsku stranku po želji SDP-a i SDA zamijenili HDZ 1990. i HSP BiH, ili razine države gdje bi opet HDZ BiH bio u vlasti, izvana nitko neće podržati.

Hrvatski izaslanici

Sada se unutar Federacije uglavnom prave matematički izračuni kako osvojiti većinu u Domu naroda koji drži ključeve za uspostavu vlasti entiteta, ali i države.

Iako svi kalkuliraju kako do toga doći, do posljednjeg trenutka bit će neizvjestan ustroj ovoga etnički koncipiranog doma gdje od 17 zastupnika, njih devetero određuje tko će biti na vlasti na razini države, ali i bitno odlučuje o svim odlukama ovog zakonodavnog tijela. Sljedeći tjedan mogao bi biti među važnijim kada su u pitanju dogovori između hrvatskih stranaka koje, unatoč raznim tajnim sastancima i ispucavanju probnih balona, mogu držati ključeve buduće vlasti. Od njih to očekuju i crkveni prvaci koji na svim javnim mjestima pozivaju na dogovor. A da će dogovore morati voditi i naizgled najveći neprijatelji, postalo je jasno iz izjava vodećih bošnjačkih i srpskih stranaka. Novoizabrani član Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović poručio je da će SNSD razgovarati sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama. Zanimljivo je i da je sami Dodik poručio kako se neće miješati u to ‘tko će zastupati Bošnjake’.

Kako se god razigra, samo će matematička većina, a ne nikakvi programi ili ideologija povezati buduću vlast.

Travanjski paket

Naime, nikakvog doticaja navodno nemaju SDP i SNSD iako su stranke socijaldemokratske orijentacije. Još manje s njima podudarnosti ima SDA ili HDZ BiH i HDZ 1990. koji su nacionalne stranke i članovi Europske pučke stranke (EPP).

Tihić istodobno poručuje da je osnova za bilo kakve ustavne promjene travanjski paket koji je svojedobno podupro HDZ BiH, no sada je HDZ 1990. puno bliži ovoj stranci. Puno je nelogičnosti u državi apsurda pa su socijaldemokratske stranke nacionalni zastupnici Bošnjaka i Srba. Za hrvatske je političare, međutim, važno da budu zajedno jer im malobrojnost i neriješeno nacionalno pitanje ne daju pravo potpune demokratizacije. Bilo bi vrlo opasno za sve buduće procese da se s hrvatskom pozicijom započne trgovati jer na sljedećim izborima ništa i ne bi ostalo za trgovinu.

Ključne riječi

Komentara 3

TS
tstolj
16:38 24.10.2010.

Samo se vi prebrojavajte ,daleko ce te dogurati ,takve sav normalni svijet zaobilazi????

MI
milisav
18:01 24.10.2010.

samo napre podijelte fotelje bagro iz SDP a gdje priča nećemo sa onim koji ne vole bosnu

PA
park
17:07 12.11.2010.

Konju jedan \"crvena bagra\" je pobjedila pa kom opanci a kom obojci!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?