PORUKA

Hrvati se neće iseljavati iz BiH

spomenik
Stojan Lasić
16.04.2012.
u 09:19

Josipović poručio kako ulazak Hrvatske u EU neće negativno utjecati na odnose

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je vlasti Hrvatske i BiH da ubrzaju pripreme kako se ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi negativno odrazio na gospodarstvo i odnose dviju zemalja. Josipović je jučer posjetio Ljubuški i Mostar te razgovarao s političarima, građanima, visokim crkvenim dužnosnicima te sudjelovao na otvorenju Parka nobelovaca u Mostaru i manifestacije Mostarskoga proljeća u organizacije Matice hrvatske Mostar. 
Ne pamti se kad je neki događaj u Ljubuškom izazvao toliku medijsku pozornost, iznimno velik broj novinara i snimatelja iz medijskih kuća BiH i Hrvatske koji su se okupili kako bi zabilježili posjet i prenijeli izjavu hrvatskog predsjednika, čiji je dolazak u Ljubuški dogovoren prigodom održavanja “Ljubuške večeri” u Zagrebu. Valja reći da je to bilo i jedino mjesto gdje je protokolom bilo predviđeno davanje izjava. U kratkom razgovoru s novinarima Josipović je rekao da su danas odnosi Hrvatske i BiH takvi da ne mora biti neki veliki politički razlog razmjene posjeta, da je dosta puta bio diljem BiH, a isto tako i članovi Predsjedništva BiH su vrlo često u Hrvatskoj, što privatno, što službeno i da to pokazuje kvalitetu međusobnih odnosa.

Kultura povod

Ovaj dolazak je motiviran međunarodnom kulturnom priredbom Dani Matice hrvatske - Mostarsko proljeće, koju Hrvatska pomaže. 
- Kada je riječ o vjerskim velikodostojnicima, dosad sam susreo samo jednoga, efendiju Smajkića, i ovo je prilika da susretnem i drugu dvojicu, biskupa i vladiku, tim prije što je danas i Uskrs za pravoslavne vjernike i prigoda je da im to i čestitam - rekao je Josipović. Na pitanje koji je razlog posjeta Ljubuškom, predsjednik Josipović je odgovorio: 
- Pa kako ne bih sreo prijatelje koji su već bili kod mene u Zagrebu, koji imaju vrlo ambiciozne planove, upravo smo sad malo razgovarali o iznimno važnoj temi, to je članstvo Hrvatske u EU i kako će se to reflektirati na BiH. Ono za što se mi u Hrvatskoj zalažemo i što treba ostvariti zajedničkim naporom, da ta promjena do koje će doći ne utječe na kvalitetu odnosa ne samo među državama, nego i na poziciju ljudi, pojedinaca, građana BiH. Moramo se dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo i s naše strane i sa strane BiH ispuniti neke europske kriterije i evo imamo još malo više od godinu dana da na tome zajednički radimo. Bilo mi je veoma drago čuti da je ljubuški kraj jedan od onih prosperitetnih krajeva naše prijateljske BiH, čuo sam o kvaliteti poljoprivrede, o poduzetništvu, o europskim ambicijama i nadam se da će cijela BiH nastupiti isto tako odlučno i pripremiti se i za svoje buduće članstvo u euroatlantskim integracijama. 
Po izlasku iz zgrade Općine, predsjednik je proveo vrijeme u druženju s građanima, koji su ga oduševljeno pozdravljali.

Prilika za sve

Gostujući u programu Radija Herceg Bosne iz Mostara, Josipović je poručio da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve susjede. Prema njegovim riječima, novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za građenje nove kvalitete, a ne za nove zidove. Potom je hrvatski predsjednik sudjelovao na svečanome otvorenju Parka posvećenog nobelovcima podrijetlom iz BiH Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu čija se poprsja od jučer nalaze na ulazu u novoizgrađeni park. Hrvatski predsjednik je pohodio i vladiku Grigorija te sudjelovao na otvorenju manifestacije Mostarskog proljeća koju financira i RH.

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
12:08 16.04.2012.

Budala zivi gdje se rodio, a pametan gdje mu je bolje!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?