Zajedno u FBiH

Hrvati se mogu poslovno uvezati

EU parlament
26.03.2013.
u 11:13

Županije s hrvatskom većinom moći će osnovati svoju gospodarsku komoru

Ako već nije stvoren ustavni ambijent za njihovo administrativno-političko uvezivanje, županije s većinskim hrvatskim stanovništvom u FBiH moći će se u budućnosti gospodarski povezati. I to preko gospodarskih komora koje će prema novom zakonu o gospodarskim komorama BiH imati puno jače i autonomnije ovlasti nego što je do sada bio slučaj, zbog privlačenja stranih investicija i nastupa na drugim, prije svega tržištima zemalja Europske unije. Po novom zakonu koji je pravljen na temelju gospodarskih iskustava zemalja EU-a i zemalja iz okruženja, dvije ili više županijskih komora, koje su međusobno teritorijalno, prometno, gospodarski ili na neki drugi način povezane mogu, na osnovi odluka skupština Komora i pribavljenog mišljenja vlada županija, organizirati zajedničku komoru. U tom slučaju Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska županija mogu tvoriti jednu Gospodarsku komoru i kao takvi nastupiti zajednički pod nazivom Gospodarska komora Hercegovine u službenom Bruxellesu i privlačiti inozemni kapital.

Moguće je udruživanje i s ostalim županijama zavisno od gospodarskog interesa, projekata. Regionalno gospodarsko udruživanje je trend u EU koje se potiče svojim financijskim sredstvima iz predpristupnih fondova, samo treba imati kvalitetne projekte. U prijevodu to znači da se županijske komore ne trebaju samostalno crpiti na pojedinačnim projektima, već se tehnički, kadrovski i logistički udruživati i na taj način lakše privlačiti strane investitore. Nije isključena ni mogućnost da sve županije s hrvatskom većinom u FBiH osnuju svoju zajedničku gospodarsku komoru koja će privlačiti kapital od Neuma preko Viteza do Orašja. Radna skupina za izradu ovakvog zakona, koji daje širu autonomiju županijskim gospodarskim komorama, primijenila je metodologiju za razvoj javnih politika koju preporučuju OESS/SIGMA program i Europska unija. Pitanje je samo ako zakon prođe parlamentarnu proceduru hoće li županijske vlasti ili Hrvatski sabor, prepoznati priliku i krenuti u gospodarsko udruživanje. Povećanjem broja javnih ovlasti gospodarskim komorama, poboljšao bi se vid komunikacije komora s gospodarstvenicima i iste bi postale servis gospodarstvenicima u obavljanju njihovih poslovnih aktivnosti, tvrde predlagatelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?