Intervju

Hrvati ne mogu riješiti sve probleme u BiH s teritorijem

Bieber
30.04.2013.
u 10:07

Primjer dogovora Kosova i Srbije nadam se da će biti opomena kako bi se EU snažnije angažirao u BiH, a ne samo povremeno posredovao, što je pogrešna odluka

Profesor Florian Bieber sa sveučilišta u Grazu, koji je i direktor Centra za studije jugoistočne Europe, ocijenio je držeći predavanje na okruglome stolu, koji je u Mostaru organizirala zaklada Konrad Adenauer, da najveći broj Hrvata nema osjećaj zastupljenosti unutar institucija FBiH i Predsjedništva BiH te da dok postoji koncept predstavljanja konstitutivnih naroda ovaj narod mora imati jednak utjecaj na izbore članova državnoga vrha. S prof. Bieberom smo za Večernjak razgovarali u stanci okrugloga stola.

Kako riješiti još uvijek nedovršeni hrvatsko-bošnjački spor u Federaciji?

To ovisi prije svega o političkoj volji. To je pitanje. Za sada nisam vidio dokaz za to. Ako gledamo kakvo je samo stanje u Mostaru, vidimo da se mjesecima traži rješenje za jedno pitanje, teško je očekivati sveobuhvatan dogovor koji bi riješio brojna otvorena pitanja u hrvatsko-bošnjačkim nesporazumima unutar Federacije BiH. Sada je možda trenutak kada se mogu pripremiti određene ideje kako riješiti odrađena pitanja i tu je radna skupina koja će predložiti određene stvari. Mi, koji smo radili određenu studiju nastojat ćemo staviti određena pitanja na dnevni red kako bi vidjeli koje bi opcije mogle biti rješenje. Hoće li se te opcije prihvatiti prije izbora sljedeće godine, iskreno, nisam optimističan. Teško je u BiH biti uopće optimističan nakon svakog pokušaja promjene Ustava i pravnog sustava koji su do sada bili neuspješni. Možda te stvari budu moguće nakon sljedećih izbora. Uglavnom, ovo sada doživljavam samo kao fazu priprema.

 

Ostatak intervjua pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?