SREDIŠNJA BOSNA

Hrvati nastavljaju bitku za federalni Dom naroda

skupstina
VL FOTO
06.02.2011.
u 14:34

Sud BiH odbacio prigovor Hrvata središnje Bosne tvrdeći da je upućen izvan propisanog zakonskoga roka

Sud BiH odbio je prigovor Kluba Hrvata iz središnje Bosne o povredi procedure izbora izaslanika za Dom naroda iz županijske Skupštine navodeći kako je takva odluka donesena iz proceduralnih razloga. Naime, Sud uopće nije ulazio u sadržaj ovoga slučaja budući da je prigovor dostavljen izvan zakonskoga roka.

Političko nasilje

Klub Hrvata iz središnje Bosne dostavio je prigovor i Ustavnome sudu Federacije koji slučaj uopće nije razmatrao jer još nije imenovano troje sudaca koji odlučuju o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa. Središnja Bosna je najzorniji primjer provođenja političkoga nasilja bošnjačke većine SDP-SDA nad Hrvatima. Nakon odluke Suda BiH o potvrdi mandata izaslanika izabranih u županijskoj Skupštini središnje Bosne će raspravljati Središnje izborno povjerenstvo koje je ranije odbacilo prigovor hrvatskoga Kluba iz središnje Bosne. Hrvatski Klub zastupnika je tijekom održavanja Skupštine Srednjobosanske županije uložilo prigovor vitalnog nacionalnog interesa koji su potpuno ignorirali zastupnici bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA te su uz potporu Narodne stranke Radom za boljitak nastavili održavanje sjednice. Iako su izabrani izaslanici iz središnje Bosne, ipak se ne može sazvati Dom naroda federalnog Parlamenta i uspostaviti vlast u entitetu i državi.

Jedinstven stav

Dva HDZ-a u BiH zagovaraju da se vlast na svim razinama u BiH uspostavi od najvećih političkih stranaka, pobjednika unutar sva tri naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, u čemu ih podupiru najjače srpske stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka. Istodobno, većinske bošnjačke stranke SDP i SDA, koje su oko sebe okupile HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak, pokušavaju uspostaviti vlast na temelju programske platforme za koju nije uvjet da najveće stranke unutar pojedinih naroda budu u vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?