Mostar

Hrvati će vraćati kredit za istočni Mostar

stari most
Stojan Lasić
18.01.2012.
u 09:55

Investicijska banka Sarajevo je dobila spor kao koncesionar dugovanja kojega su vlasti Kuvajta putem kredita odobrile tri većinske bošnjačke općine u Mostaru u ukupnom iznosu od oko 7,6 milijuna eura

Općinski sud u Sarajevu presudio je protiv grada Mostara da mora platiti dio Kuvajtskoga kredita u iznosu od 3,1 milijuna eura kojega su iskoristile isključivo bivše općine s bošnjačkom većinom prije ujedinjenja gradskih općina što je obećala a nije izmirila međunarodna uprava u BiH pa bi isplata dugovanja mogla dovesti mostarski proračun do potpunog kolapsa.

Kako je u utorak priopćeno iz Gradske uprave u Mostaru, Investicijska banka Sarajevo je dobila spor kao koncesionar dugovanja kojega su vlasti Kuvajta putem kredita odobrile tri većinske bošnjačke općine u Mostaru u ukupnom iznosu od oko 7,6 milijuna eura.

Grad Mostar prema prvome od nekoliko sporova vezanih za ovo kreditno zaduženje mora platiti 3.5 milijuna maraka te 2.6 milijuna dospjelih kamata na što će Gradska uprava u roku od 30 dana dostaviti žalbu. Kuvajtski krediti podigle su bivše tri mostarske gradske općine s bošnjačkom većinom Stari Grad, Jugoistok i Sjever 1999. godine s rokom otplate od 20 godina, a s namjenom saniranja cesta Gornja Drežnica-Donja Drežnica, Potoci-Rasoje-Vrapčići.

U Mostaru je 2004. Visoki predstavnik Paddy Ashdown ukinuo šest općina, uspostavio jedinstvenu gradsku upravu te je prema priopćenju iz Gradske uprave Mostara obećao kako će riješiti pitanje Kuvajtskog kredita, ‘ali to obećanje nije ispunio ni on ni njegovi nasljednici na toj funkciji’. Prema odredbama Statuta Grada Mostara članak 56., ovaj presuđeni iznos, bi se trebao izmiriti iz kapitalnih sredstava Gradskog područja-Sjever, jer su sredstva iz kredita utrošena za prometnu infrastrukturu toga dijela grada bez obzira što je Mostar danas jedinstvena sredina, no u njemu postoji još uvijek šest gradskih područja po uzoru na šest općina koje dobivaju novac iz proračuna ali i najveći dio novca od renti za prodano građevno zemljište. Bude li morao cijeli grad platiti troškove samo jedne strane, onda se položaj Hrvata u najvećem dijelu može usporediti s prevarenim jamcima koji vraćaju tuđe kredite. A takvim je u Bosni i Hercegovini oko 220.000 tisuća dok se broj mještana koji žive u zapadnom većinskom hrvatskom dijelu grada broji ne blizu 70.000 stanovnika.

Dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović rekao je da će mostarski proračun doživjeti kolaps ukoliko bude morao platiti iznos po kreditnome zaduženju.“Potpuno je licemjerno i nepravično taj teret prebacivati na leđa Mostara kada je Visoki predstavnik Paddy Ashdown obećao da će međunarodna zajednica posredovati da kredit preuzme Federacija ili se pak riješi iz nekog međunarodnog izvora. Ova odluka grad dovodi u kolaps”, rekao je Vidović.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostara Slađan Bevanda smatra da zajam trebaju isplatiti većinska bošnjačka gradska područja koja su dobila kredit koja imaju posebne podračune i dobivaju novac od rente ili pak međunarodna zajednica koja je obećala da će kredit platiti Federacija BiH, pojasnio je Bevanda. Prijedlog prošlogodišnjeg proračuna je zbog drastičnog smanjenja prihoda sa 62 milijuna maraka rebalansom potkraj godine smanjen na 52 milijuna dok je proračunom za 2012. predviđen proračun u iznosu od tek 46 milijuna maraka.

S novim proračunskim rezanjem zasigurno će se morati razmišljati o drastičnijim mjerama i uštedama u Gradskoj upravi Mostara.

Komentara 2

Avatar servo_volan
servo_volan
10:42 18.01.2012.

zamolio bi Hrvatski narod da nebude pasivan promatrać već da jednom za sva vremena prihvate ćinjenice i progledaju pogledaj te druge tiskovine gdje ljudi iznose svoja razmišljanja i ocjene naravno ne vrjeđajući nikoga jeli moguće da nitko živ u bih izdanju većernjeg nema svoje mišljenje i komentar na bilo koji ćlanak ovih cjenenih novina ovdje novinar ukazuje na nepravilnost a mi hrvati samo šutimo šutite vi pa će naša djeca vraćati kredite ne samo Kuvajtske već i federalne i bih zato Hrvati probudite se više

CA
Carolija
19:36 18.01.2012.

Prosle godine sam bio u Mostaru to je pravo podjeljen grad i tako treba da bude a oni koji su ga uzimali neka ga i vracaju braco muslimani

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?