KRŠE PRAVA

Hrvate u Gradačcu ne žele popisati

popis stanovništva, portal
Marijan Susenj/PIXSELL
13.10.2013.
u 10:58

Sve više dokaza kako u brojnim općinama u bosni pokušavaju Hrvate izbaciti s popisa

Hrvati u općini Gradačac upoznali su sve nadležne institucije s nelegalnim radnjama tijekom popisa stanovništva u ovoj općini. Popisivači ne žele popisati članove kućanstva u okviru jednog kućanstva ako nisu fizički nazočni, bez obzira što popisu nazoči jedan član kućanstva(slučaj obitelji Marinko Šestan, Marko Josić i Danijela Josić i mnogi drugi koji nisu ni prijavili ovakve radnje).

Popisivači ne dolaze dva puta

- Pokušali smo pisati takve osobe jer nismo nalazili drugi izlaz, ali predsjednik općinskog povjerenstva Ferid Durmišević je rekao da je to protuzakonito. Popisivači dođu jednom u kućanstvo i ako nema domaćina oni više ne dolaze jer takve upute imaju od predsjednika općinskog povjerenstva. Građani dolaze u općinsko povjerenstvo da se sami jave, oni im zakazuju termine, građani se vraćaju kući i čekaju kada će im doći - rekli su nam naši sugovornici. Zanimljivo je kako su pojedini popisivači napustili posao usred popisa, a instruktori tvrde kako nema problema jer su oni obavili svoj posao.

Popisivač otišao na fakultet

- Jedan popisivač nije popisao cijelo područje prema Zakonu o popisu (samo jednom je bio na pojedinim adresama), a predsjednik općinskog povjerenstva ga je pustio na fakultet u Graz rekavši meni kako je popisivač svoje završio, a tko nije popisan neka se javi u općinu da dobije termin kada će mu popisivač doći. Hrvati su ogorčeni na odnos popisivača, instruktora pa evo i ja na kraju s predsjednikom općinskog povjerenstva koji odbija bilo kakav prigovor i kaže da oni odlučuju kako će popisati i koga. Na drugoj strani dobivamo informacije, i sam izravno slušam od popisivača, kako se u pojedinim MZ gdje žive Bošnjaci popisuju i obitelji koje su u prekooceanskim zemljama i nemaju nikoga u BiH i nisu dolazili u poslednjih nekoliko godina - zaključili su naši sugovornici i pozvali na istragu slučaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?