ISTRAŽIVANJE

Hrvate se homogenizira radi izbacivanja iz vlasti

siroki brijeg...09.10.2009...prosvjed sirokobrijezana na gradskom trgu u centru grada zbog medijskog linca na grad nakon divljanja navijaca sarajeva  Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/VLM
20.05.2011.
u 10:25

Jedinstvo naroda je jasan pokazatelj intelektualcima, političkim elitama da je vrijeme zakopati sjekire i raditi u interesu naroda

Rezultati ankete koju je proveo Večernji list, a čiji je zaključak da su Hrvati iz Hercegovine i Bosne najpovezaniji nakon rata, imaju brojne pozitivne zaključke koje su detektirali ugledni analitičari iz BiH. Naime, anketa sugerira pravac kojim trebaju krenuti hrvatske političke elite, intelektualci, čelnici udruga i upravo se sastati, kao i vrh Katoličke crkve, na načelima jedinstva.

Narod i predstavnici

Sveučilišni profesor iz Sarajeva, filozof Ugo Vlaisavljević svjestan je postojanja jednoga nerazmjera između počesto vidljivih podjela među elitama, i s druge strane narodnog jedinstva.

- Javno je prisutan sukob koji tinja između političkih i predstavnika raznih udruga, intelektualaca iz Hercegovine i Bosne. To je za mene vrlo zanimljivo i iznenađujuće da postoje toliko različiti interesi jednih i drugih”, rekao je Vlaisavljević. On smatra da Hrvati prepoznaju da su gotovo u položaju manjine, zbog čega jača solidarnost među njima, napose nakon posljednje uspostave vlasti koja je njihovu političku većinu izgurala iz vlasti.

“Mislim da je to pozitivan trend i naputak za one koji govore u ime hrvatskih interesa. Opominje da ako bi federalnoj jedinici bio jedini cilj izoliranje jednog dijela Hrvata, onda to ne bi bilo dobro ni za koga, poglavito ne za Hrvate”, rekao je Vlaisavljević.

Ujedinjenje ili nestanak

Sveučilišni profesor iz Banje Luke i predsjednik Centra za međunarodne odnose Banja Luka Miloš Šolaja smatra da je logično približavanje Hrvata i snažnija nacionalna identifikacija, napose nakon posljednjih izbora kada ih se nastoji ukloniti iz vlasti umjetnim i neprirodnim koalicijama.

“Sasvim je logično da se u okviru sadašnje unutarnje političke kompozicije BiH snažnije profilira nacionalni identitet Hrvata, ponajprije zbog toga što imamo jednu lažnu građansku identifikaciju koja je dovela upravo do nacionalne homogenizacije”, ističe Šolaja. Sveučilišni profesor sociolog Božo Žepić iz Mostara istraživanje Večernjaka vidi kao svjetionik hrvatskim političarima i udrugama u kojem bi pravcu trebali djelovati.

- Ovo što je objavljeno, dobar je pokazatelj što običan narod misli. A on misli više što bi želio, a ne ono što stvarno jest. Dakako da bi ovo trebala biti opomena političarima i predstavnicima naroda. Na jednome skupu prije nekoliko godina, koji je organizirao HDZ, rekao sam da će se Hrvati u Bosni i Hercegovini ujediniti ili nas ovdje neće biti. Ali to, nažalost, nisu svi još uvijek registrirali, kaže profesor Žepić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?