DOZNAJEMO

Hrvate izabrali za direktore uz podršku SDA

Upravni
20.06.2013.
u 09:26

Od 10 članova Upravnog odbora osam je bilo za izmjene, a dva iz SDP-a protiv

Na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO), koja je održana jučer, imenovani su novi direktori i zamjenici direktora u županijama i drugim službama. Ovo je bila tek jedna od točaka dnevnoga reda, ali sama po sebi jako važna, i to zbog ishoda glasovanja članova Upravnog odbora.

Legitimni predstavnici

Naime, imenovani su ili potvrđeni direktori i zamjenici direktora koji su legitimni hrvatski predstavnici, odnosno izraz volje hrvatskoga naroda i Hrvatskog narodnog sabora. Kako doznajemo, predstavnici SDA i HDZ-a u Upravnom odboru MIO su zajednički podržali osobe koje su izabrane i odražavaju stav hrvatskog i bošnjačkog naroda, a predstavnici SDP-a bili su protiv. Do sada to nije bio slučaj jer je na određenim mjestima koja su pripadala Hrvatima bilo direktora i zamjenika direktora iz redova stranaka koje ne pripadaju HNS-u. Takva odluka je donesena pri prijašnjim imenovanjima sukladno dogovoru tadašnje platformaške vlade. Sada su na tim mjestima u MIO-u predstavnici koji su izraz dogovora unutar HNS-a. HDZ-ovi su se na ovaj način, uz podršku SDA, prvi put nakon dvije godine, otkada legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH nisu na vlasti, izborili da dobiju mjesta koja im i pripadaju. Upravni je odbor Federalnog zavoda MIO, sukladno zakonskim ovlastima i internim aktima Federalnog zavoda MIO izvršio, kako smo doznali, imenovanje direktora i zamjenika direktora Središnje administrativne služe, te županijskih administrativnih službi Federalnog zavoda MIO. Imenovanje je uslijedilo nakon završene procedure ponovljenog natječaja za imenovanje direktora i zamjenika direktora, te nakon što je, za tu prigodu imenovano, povjerenstvo dostavilo bodovnu listu kandidata. Imenovani kandidati su dobili podršku osam od ukupno deset članova Upravnog odbora. Imenovan je 21 kandidat, i to direktor i zamjenik direktora Središnje administrativne službe, direktori i zamjenici direktora u devet županija te direktor Županijske službe u HNŽ-u, dok se zamjenik direktora u HNŽ-u nije birao jer sadašnjem zamjeniku još nije istekao mandat. Kako se doznaje, promjene su bile u Zenici i Ljubuškom. Upravo je u Ljubuškom do sada bio direktor iz redova HSP-a. Jučer je imenovan Marinko Kvesić, koji je i prije bio direktor, ali je smijenjen kada je u Federaciji BiH došla “platforma” na vlast.

Promjene i imena

Direktor Središnje administrativne službe Federalnog zavoda MIO je Zoran Zovko, a zamjenik mu je Muhidin Subašić. Direktor Županijske službe u HNŽ-u Željko Knezović, (postojeći zamjenik Esad Maksumić), direktor u HBŽ-u je Darinko Mihaljević, u Posavini Mato Jozić, u SBŽ-u Adnan Dautović, a zamjenik mu je Stjepan Abaz. U Sarajevskoj županiji direktorica je Jasmina Hasanbegović, u Tuzlanskoj županiji Damir Pirić, u Unsko-sanskoj Nezir Ušanović, u Zeničko-dobojskoj Nihad Pašalić i Unsko-sanskoj Semir Veladžić. Kao što je i poznato, nakon raspada “platforme” i formiranjem četvorke u kojoj su SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. dogovorene su odmah i promjene u Federaciji BiH, rekonstrukcija Vlade, a s njom i promjene dužnosnika koji su imenovani na hrvatske pozicije, a nisu odraz volje hrvatskoga naroda ni stranaka koje okuplja Hrvatski narodni sabor. Do sada ti dogovori unutar četvorke nisu ispoštovani ni provedeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?