Morbidno

Horor slikovnica koja opisuje klanje janjadi

Slikovnica
22.01.2013.
u 09:47

Riječ je o slikovnici naziva “Benko i Zenko” u izdanju kuće Planjax iz Tešnja, a koja obiluje krvoločnim detaljima

“Svu vašu stariju braću i sestre gazda je prodao pred maj i svi su zaklani, oguljeni i stavljeni na ražanj, to jest nabijeni na kolac i dugo, dugo okretani i pečeni na užarenoj vatri. Poslije vas poguzije pojedu, a kosti ponesu psima da se i oni zaslade”. Ovo nije dio teksta američkog trilera “Kad jaganjci utihnu”, priča o kanibalu - serijskom ubojici - koji guli kožu žena, a zabranjen je mlađim uzrastima, nego tekst slikovnice namijenjen najmlađem uzrastu. Dječja slikovnica, ako se može tako nazvati, može se kupiti na svakom kiosku države BiH. Iz preslika dijela slikovnice možete pročitati samo dio zastrašujućeg sadržaja. Nakon školskih udžbenika, u kojima piše da vuk živi na grani, na bh. kioscima se pojavila slikovnica za najmlađe kakvu niti jedno dijete ne bi trebalo pročitati. Riječ je o slikovnici naziva “Benko i Zenko” u izdanju kuće Planjax iz Tešnja, a koja obiluje krvoločnim detaljima. Istina, janjad kolju, ali zar je to tema slikovnice? Ne bi li nakon ovog netko mogao napisati slikovnicu o zločinima nad ljudima, i to je svakodnevica! Usporedimo li ovo s djelom “Čarobna šuma” Branka Ćopića, ili djelima Ivana Kušana, te mnogih dječjih pisaca, bile su to priče prepune dobrote i ljubavi! Objavljivanje knjige za djecu koja sadrži zastrašujuće sadržaje najbolje pokazuje koliko se pozornosti posvećuje kontroli onoga što se pojavljuje na domaćem tržištu.

S druge strane, autor slikovnice “Benko i Zenko” Bajruzin Hajro Planjac na kritike odgovara riječima da iza toga stoje “povrijeđene sujete jednog broja pisaca” te da o kvaliteti njegove slikovnice najbolje govori podatak o nakladi od 60.000 primjeraka!

- Djeci je potrebno prikazivati stvarnost onakvom kakva jeste umjesto da ih držimo u neznanju. Ovu slikovnicu je prije tiskanja pregledalo desetak pedagoga i nisu našli ništa sporno - kaže Planjac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?