NEMA DOGOVORA

HNS neće imati svoju listu za izbore u Hrvatskoj

hns
Stojan Lasić
19.10.2011.
u 09:16

Propustili prigodu da se bh. Hrvati ne priklanjaju bilo kojoj stranci u RH

Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH, koje čini osam stranaka okupljenih oko dva HDZ-a u BiH, na sjednici održanoj u Mostaru nije donijelo odluku o načinu sudjelovanja na izborima za Hrvatski sabor iako se ranije nagovješćivala mogućnost da bi HNS mogao utemeljiti samostalnu listu za 11. izbornu jedinicu. “Zaključeno je, da bez obzira kako koja stranka nastupala na tim izborima, bilo samostalno, zajedno sa sestrinskom strankom iz Hrvatske, u koaliciji, izabrani predstavnici trebaju u Saboru zastupati primarno interes hrvatskoga naroda u BiH i u iseljeništvu”, navodi se u priopćenju HNS-a. Međutim, po dostupnim informacijama HNS najvjerojatnije se neće samostalno odlučiti na ovaj iskorak jer je takvo bilo ozračje na samome sastanku.

Mala važnost BiH

Razloga za to je dosta, a prije svega se ima na umu da izborna mašinerija iz BiH više nije presudna za dobivanje mandata u dijaspori. Naime, na ovim izborima prvi put će ‘prava dijaspora’ imati prevagu zbog smanjenog broja biračkih mjesta u BiH. Na posljednjim izborima za Hrvatski sabor u BiH su bila 124 biračka mjesta, dok će na predstojećim biti samo pet i to u mjestima gdje Hrvatska ima diplomatsko-konzularna predstavništva.

Tri liste

U Mostaru će tako, gdje je najveći broj hrvatskih birača, biti samo jedno mjesto gdje se organiziraju izbori – Generalni konzulat, dok istodobno u središnjoj Bosni nema niti jednoga biračkog mjesta ili pak u Posavini. Biračka će mjesta u BiH biti još dva u Sarajevu te po jedno u Tuzli i Banjoj Luci.
Valja reći da će, očito, dva HDZ-a poduprijeti listu koju će predvoditi Jadranka Kosor, dok će se od stranaka članica HNS-a u dijaspori još okušati Hrvatski pravaški blok zajedno sa setrinskom strankom Ruže Tomašić te Demokratski centar Vesne Škare-Ožbolt. Tako će HNS, prije svega zbog očite nespremnosti unutar dva HDZ-a, propustiti prigodu i samostalno nastupiti na izborima za Hrvatski sabor i ne svrstavati se ni na jednu stranu u Hrvatskoj kako ne bi Hrvati iz BiH, ali i same dijaspore opet bili u poziciji saborske manjine.

Ključne riječi

Komentara 4

PE
Pero77
10:09 19.10.2011.

Konji. Jadrankini podguzi. Fuj!

JA
Jajčanin
17:27 19.10.2011.

Dobro su vam napisali na Poskoku. P.čke!

KR
krtica
03:28 20.10.2011.

Podrepine Jadrankinog magareta!!! Zanemarivanjem hrvatstva u BiH dovodi do daljnjeg iseljavanja istoga, do cuvanja stolica odredjenih pojedinaca i do nemoralnih bogacenja nemoralne sake ljudi koji se bezskrupulozno probijaju do vrhova zupanijskih i federacijskih vladanja. Fuj gadovi i izrodi!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?