Revizija

HN županija usvojila proračun za prošlu godinu mimo zakona

Srećko Boras
21.06.2012.
u 09:36

Odobravala se potrošnja javnog novca bez usvojenih propisa i kontrole korištenja službenih vozila i utroška goriva u županiji

“Proračun se nije izvršavao u skladu s odredbama Zakona o proračunima u FBiH, Zakona o riznici u FBiH i Zakona o izvršenju proračuna za 2011. godinu, i nisu rađeni planovi novčanih tijekova, koji predstavljaju osnov za izvršenje proračuna županije, na temelju relevantnih i svih neophodnih podataka i informacija prikupljenih iz različitih izvora”, temeljna je zamjerka Ureda za reviziju institucija FBiH, koji je napravio izvješće o reviziji financijskih izvješća proračuna Hercegovačko-neretvanske županije.

Rastrošnost ministarstava

Revizijom smo utvrdili da su proračunski korisnici stvorili veće obveze od onih dopuštenih Izmjenama i dopunama proračuna za 2011., i iskazali prekoračenje u ukupnom iznosu od 1,525.647 KM, čime su postupili mimo Zakona o proračunima u FBiH, stoji u izvješću Ureda za reviziju institucija FBiH. Najveći dio prekoračenja u iznosu 775.262 KM odnosi se na zakonske obveze iz područja socijalne zaštite, koje su rebalansom proračuna smanjene i nedovoljno planirane, iako su iste proizišle iz zakonski utvrđenih prava. Revizori navode i iznose isplaćenih plaća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji za prošlu godinu. Prosječna neto-plaća isplaćena iz proračuna županije za 2011. godini iznosi 961 KM. Najviša temeljna plaća je 3713 KM, a najniža 506 KM. Revizijom smo utvrdili da u prethodnim godinama nisu poštovane odredbe kolektivnog ugovora za službenike tijela uprave i sudske vlasti u FBiH, a kao posljedica neprimjenjivanja istog pokrenute su tužbe zaposlenika, koje se i izvršavaju iz proračuna županije putem pravomoćnih presuda. Zamjeraju županijskoj Vladi što nisu kao i prethodne godine usuglasili županijske propise sa Zakonom o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH i Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH.

Posebni dodaci na plaće

Na drugoj strani, tehničkom tajniku Ureda županijskog premijera Vlade, na temelju odluke predsjednika Vlade, vršio se obračun dodatka u visini od 20 posto od osnovne plaće (oko 146 KM mjesečno) za posebne uvjete rada, iako Vlada nije u skladu s Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima, koji nemaju karakter plaće, donijela propis kojim bi utvrdila koji su to poslovi kod kojih postoje posebni uvjeti rada. Veliki financijski izdaci, unatoč restrikcijama, nepotrebno su dani članovima raznih komisija, kao i honorarnim suradnicima Ministarstva prosvjete. Uredbom Vlade iz 2010. propisani su uvjeti, način korištenja i nadležnosti za odobravanje korištenja službenih vozila u tijelima uprave na osnovi koje je veći broj korisnika donio interni akt i utvrdio normative potrošnje goriva. Međutim, u revidiranoj godini preporuka nije ispoštovana, jer se i dalje odobrava potrošnja javnog novca bez usvojenih propisa i potrebne kontrole korištenja službenih vozila i utroška goriva kod Vlade-Ureda premijera, Ministarstva prometa i veza i Ministarstva gospodarstva. Spomenute institucije tvrde nemaju normative utroška goriva po vozilu i prate potrošnju goriva u skladu s normativima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?