OHR NA ISPITU

Helez izigrava dogovor Čović - Lagumdžija

covic
VL FOTO
20.09.2011.
u 10:08

Helez se odbio odazvati na desetak susreta s predstavnicima hrvatskih stranaka

Protekla su više od dva mjeseca od dogovora čelnika vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. sa SDA i SDP-om BiH, no unatoč obećanjima, od zajedničke uspostave nove vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji nema ništa. Štoviše, prije svih srednjobosanski SDP nastavlja s opstrukcijama tražeći očigledno dodatnog manevarskog prostora kako ponovno izigrati Hrvate te osnažiti crveno-zelenu koaliciju.

Precizan dogovor

Vrlo precizno su čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka, HDZ-a, SDP-a i SDA, dogovorili da u središnjoj Bosni Hrvati dobiju tri hrvatske i jednu srpsku poziciju, dok bi bošnjački blok stranaka imao pet mjesta u budućoj Vladi. Istodobno, Hrvatima bi pripala pozicija predsjednika tamošnjeg županijskog sabora. Istodobno, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je dogovorena podjela po šest mjesta u izvršnoj vlasti, s tim da pozicija premijera pripada hrvatskome bloku. I dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji cijeli dogovor ispoštovan, u središnjoj Bosni se cijela stvar nastoji otegnuti do krajnjih granica i opstruirati dogovor. Naime, prema navodima Večernjakovih izvora, svaki put kada su se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić usuglasili oko provedbe izbornih rezultata s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem, dogodila se nova prijevara. I svaki put opstrukcije provodi Zukan Helez, navodni ministar branitelja, čovjek čije je fizičko nasilništvo dokazano pred sudom i koji je u svome ministarstvu uz očitu osvetničku politiku prema Hrvatima za savjetnika zaposlio Besima Hodžića, zapovjednika ratnog konclogora za Hrvate u Bugojnu. Na više od deset poziva za provedbu dogovora, ovaj čelnik SDP-a nije se odazvao. Iz političkih struktura bliskih SDP-u se navodi kako se ustvari cijelo vrijeme igra dvostruka igra. S jedne strane Lagumdžija navodno pokazuje spremnost za kompromis, a Helez kao opstruira ovaj dogovor čekajući konačnu odluku Ustavnoga suda BiH čiji je izbor trojice sudaca za vitalni interes u završnoj fazi.

Zakulisne igre

Budući da se očekuje kako će se u ovaj sud izabrati podobni kadrovi SDP-a i bošnjačkoga bloka, nastoji se Hrvate posve prekrižiti u središnjoj Bosni gdje se vodio najteži rat i gdje su izgrađeni odnosi najfragilniji. 
Predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990. Slavica Josipović očekuje da se jednostavno ispoštuje dogovor i da se istodobno uspostavi vlast u središnjoj Bosni i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 
“U više navrata smo razgovarali sa Salkom Selmanom koji očito ništa ne smije bez Heleza. Nećemo dopustiti da nam se bošnjački blok miješa u raspored naših funkcija. I ovo što se sada događa, teško remeti odnose Hrvata i Bošnjaka”, ocijenila je Josipović za Večernjak. 
Doznaje se kako je Helez pokušao “vrbovati” HDZ BiH kako bi isključio HDZ 1990. iz vlasti, ili pak ponovno realizirati plan da HSP-u, ali i HSS-NHI-ju ponudi po dvije pozicije kako bi izigrao većinsku političku volju Hrvata. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko praktično je, slično kao u Federaciji, odlučio posredovati oko uspostave vlasti spriječivši pravno nasilje nad Hrvatima središnje Bosne. Poigravanje, pak, s tom odlukom, kao i međunarodnom zajednicom i za OHR će biti pokazatelj vjerodostojnosti imaju li isti odnos prema Hrvatima kao što su to pokazali prema Bošnjacima.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar error
error
11:14 20.09.2011.

ZEKAN helez pod plaštom sdp-a na sve načine pokušava obespraviti, pomiziti i na kraju iseliti-uništiti hrvate središnje bosne...samo ZEKANE/konju/ ti ćeš se ukrotiti kao i svi divlji konji što se ukrote, uzde ćeš dobiti i vratiti ćeš se \"curik\" alili ne 500 godina u vrijeme koje tebi i tvojom braćom turcima odgovara...ZEKAN helez je opasan po okolinu, mrzitelj svega što nije muslimansko-tursko, zločinac kojem treba nanu spominjat u svakom kontekstu...ubi govna!!!

CI
cinbenik
11:38 20.09.2011.

Taj vrag\"i monstrum\" kakvog ga nezadovoljni zele prikazati u ovom listu i u bas svakom clanku,je ipak na vlasti pa kome se svidjalo ili nei ipak odlucuje o necemu i pokusava uvesti prava i reda zajedno sa Zivkom i ostalim o kojima takodje pisete sve i svasta samo o svojim HDZenjarama i nijihovim nedjelima niti jedne kritike i ruzne rijeci,a ama bas nista neide kako su predvidjali i cime su lagali Hrvate koje su vec davno prodali a za racun samo jedne HDZe regije.Bog i Hrvati

PA
park
16:26 20.09.2011.

Zukan će njih zolj......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?