zašto smo nadzirani

HDZ u panici od gubitka vlasti tražio da se prati novinare

'13.01.2011.Zagreb, Hrvatska - Policijska akademija, Avenija G. Suska.Svecana prisega sedmog narastaja polaznike Programa obrazovanja odraslih za policajce i policajke.Oliver Grbic, ravnatelj policije
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/5
14.12.2012.
u 09:02

Kada su hadezeovci jednoglasno tvrdili da nisu znali za Sanaderove inkriminirane radnje, mi smo otkrili da je vrh HDZ-a znao za crne fondove

U ljeto i jesen 2011. godine, kada je policija pratila osam novinara i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te izlistavala njihove telefonske pozive, HDZ-u je rejting drastično padao. A parlamentarni izbori su se približavali. Sazvani su bili za početak prosinca...

Odrekli se Sanadera

Tadašnja vladajuća stranka već je bila ozbiljno uzdrmana brojnim aferama svog bivšeg predsjednika Ive Sanadera, od kojeg su se čelnici HDZ-a ograđivali. Tvrdili su gotovo svi jednoglasno da nisu znali za Sanaderove inkriminirane radnje, odricali su ga se. I sve je, prema njihovoj zamisli, trebalo ostati na tome da je Sanader jedini krivac. No onda je Večernji list prvo sredinom srpnja objavio svjedočenje bivše računovotkinje HDZ-a Branke Pavošević koja je otkrila da su novac iz crnih stranačkih fondova dobivali i drugi visoki dužnosnici HDZ-a, poput Biance Matković i Darka Milinovića.

To je bio prvi razlog za alarm u HDZ-u da mora zaustaviti curenje informacija o svom prljavom vešu pa je tako počelo praćenje novinarki Večernjeg lista koje su pisale taj tekst.

Dva mjeseca nakon tog članka, Večernji list otkriva javnosti još bolniju istinu za HDZ. Objavili smo tada priču o isplatnicama koje je Branka Pavošević zakopala u svom vrtu. A na tim isplatnicama crnog novca bila su navedena imena tadašnje predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, Ratka Mačeka, estradnih zvijezda koje su sudjelovale u HDZ-ovim predizbornim kampanjama... Tako je postalo jasno da je HDZ izborne kampanje financirao nelegalno stečenim novcem, izvučenim uglavnom iz državnih tvrtki. I da je HDZ kao stranka inkriminiran. Otkrili smo tada da je predsjednička kampanja Jadranke Kosor 2005. financirana iz crnih fondova, ali da su za crne fondove znali i bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak, kao i tadašnji Branko Bačić.

U HDZ-u je tada zavladala panika jer je ionako loše stajao u predizbornim anketama, a s otkrićem da je stranački vrh upetljan u ilegalno prikupljanje novca šanse za pobjedu na izborima su mu se još drastičnije smanjivale. Jadranka Kosor tada je javno tražila da se povede istraga o curenju informacija o istragama koje provode USKOK i DORH. Novinari su bili pozivani u USKOK na obavijesne razgovore, no nisu otkrili svoje izvore informacija.

Pometeni na izborima

No, policiji koju su kontrolirali stranački poslušnici poput Olivera Grbića očito je bilo važno saznati tko to ruši HDZ pa je počela pratiti novinare i državnog odvjetnika. Pogotovu jer se već tada govorilo i o odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe za crne fondove i o skorašnjem stavljanju na optuženičku klupu i te stranke u slučaju crnih fondova i Fimi medije.

Tih dana rujna u HDZ ulazi ponovo i dotadašnji nestranački ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. MUP i policija tako su i službeno bili pod stranačkom kontrolom. No, unatoč svemu, HDZ-u nije bilo spasa. Već na kraju rujna ankete su pokazale da je HDZ pao na 20 posto, dok je Kukuriku koalicija imala 37 posto potpore birača. Na prosinačkim izborima HDZ nije imao nikakve šanse.

>>HND: Ispitajte i kaznite krivce za uhođenje novinara

Sve o aferi prisluškivanja novinara čitajte OVDJE.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije