ZAHTJEV

HDZ poziva Inzka da suspendira odluku o legalnosti vlasti u FBiH

covic
Braco Selimović
20.12.2011.
u 09:17

Hrvati traže što skoriju uspostavu Vijeća ministara te negiraju navode da su glavni krivci za blokiranje procesa

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a BiH pozvalo je jučer visokog predstavnika Valentina Inzka da ukine prijepornu odluku kojom je osporeno stajalište Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je ocijenio da je aktualnu vlast u Federaciji BiH nezakonito izabrana.

Vijeće ministara

Na dvjema odvojenim sjednicama se razmatrao i proces ustroja vlasti, napose na državnoj razini, ali i ekonomskim prilikama, s posebnim osvrtom na položaj hrvatskoga naroda u BiH.

“Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a BiH izražavaju duboku zabrinutost zbog dodatnog usložnjavanja političkih i ekonomskih prilika u BiH te stoga Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a BiH pozivaju na žurno usvajanje proračuna institucija BiH i strategije za ekonomsku samoodrživost BiH u svjetlu nepovoljne ekonomske situacije u Europi i svijetu”, navodi se u priopćenju objavljenom iz HDZ-a nakon održane sjednice. Pri tome Predsjedništvo i Nacionalno vijeće ove stranke pozivaju na žurnu uspostavu Vijeća ministara BiH i usvajanja paketa zakona bitnih za približavanje BiH Europskoj uniji. 
Prošloga tjedna predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako su usuglašene sve pojedinosti oko ustroja Vijeća ministara BiH, a o pojedinostima toga dogovora je potkraj prošloga tjedna upoznao i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića. S druge pak strane, dva su HDZ-a najavila spremnost na prihvaćanje zakona o približavanju Europskoj uniji koji se tiču donošenja zakona o sustavu podjele državne pomoći, nepokretnoj vojnoj imovini, kao i popisu pučanstva.

Poziv Inzku

HDZ-ovci su jednoglasno osudili pokušaje da se legitimni hrvatski predstavnici okarakteriziraju kao krivci za neformiranje novog Vijeća ministara BiH te da se kao takvi eliminiraju iz procesa formiranja vlasti na državnoj razini.

Pri tome je ministar financija i dopredsjednik Vijeća ministara Dragan Vrankić izvijestio o sadržaju sastanka Vijeća za provedbu mira na kojemu se razmatralo donošenje proračuna za 2011. HDZ je pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH, čime je ‘doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih Općih izbora kao temelja demokracije’. 
“Donositi privremene suspenzije državnih institucija (SIP) je zabrinjavajuća poruka svima i ovim činom je pravna država u BiH „bačena na koljena“, navodi se u zaključcima HDZ-a. Ova stranka ponovno je poručila da se zauzima za to da se u BiH uspostavi ustavna i stvarna jednakost Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
13:01 20.12.2011.

BiH je cirkus od drzave, a MZ i Inzko su medju glavnim pehlivanima u tom cirkusu. Inzko daje legitimitet nelegalno izabranoj FBiH vlasti i na taj nacin suspendira volju citavog naroda (Hrvata) koji su na izborima ovlastili dva HDZ-a da ih predstavja. I onda u svojoj drskosti i bezobrastini optuzuju predsavnike Hrvata da opstruiraju vlast!

DA
daniele
17:30 20.12.2011.

Naravno da opstruiraju. Opstruirali su i FBiH namjerno ne zeleci da izaberu predstavnike u dom naroda. Opstruirali su je i postavljajuci ulitimatume za vrijeme dogovora. Pa mislis li ti da su svi blesavi samo vi HDZ-ovci u pravu. Upravo si ti taj koji u svojoj drskosti i bezobrastini ovo presucujes i ne zelis navesti u svojoj providnoj prici o ugrozenosti hrvatskog naroda.

CI
cinbenik
18:05 20.12.2011.

Sigurno je da ce Inzko uvaziti ovaj dopis HDZea i Covica kao i do sada.Ja pozivam HDZe da prestane sramotiti Hrvate,a posebno Hrvate Bosne, i to pred citavim svijetom.Nemoze se jednostavno reci koliko su nanijeli zla Hrvatima,potrebno je napraviti tim strucnjaka,da bi se doslo vjerovatno do porazavajuci cinjenica u povjesti Hrvata.Neshvatljivo je kako samo sa ponosom nanose stetu Hrvatima svojim tumacenjem \"istina\" i pored ovoliko porazavajucih cinjenica.Bog nam pomogo i ovim ljudima sto neznaju sta cine prosvijetli razum.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?