Sastanak

HDZ Hrvatske zaštitit će pravo glasovanja za Hrvate u BiH

čović2
Vl foto
20.05.2010.
u 11:50

Treba pronaći kompromis kada se govori o XI. izbornoj jedinici, odnosno načinu glasovanja. HDZ RH snažno će podržati aktivnosti HDZ-a BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda.

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, razgovaralo je jučer u Zagrebu s predsjednicom HDZ-a i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor i članovima Predsjedništva HDZ-a Hrvatske. U krajnje prijateljskom razgovoru vodstva dvaju sestrinskih stranaka razgovaralo se o ustavnim promjenama u Republici Hrvatskoj, ustavnim promjenama u BiH i učvršćivanju suradnje dvaju sestrinskih stranaka – HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je HDZ BiH dao doprinos u tome da HDZ Hrvatske, uvažavajući odnose da se Ustav RH mora promijeniti, treba pronaći kompromis kada se govori o XI. izbornoj jedinici, odnosno načinu glasovanja za tu izbornu jedinicu.

- Ako omogućavate ljudima glasovanje u XI. izbornoj jedinici, onda se moraju osigurati civilizirani uvjeti da ljudi i ostvare svoje pravo za to, istaknuo je dr. Čović te izaslanstvo HDZ-a Hrvatske izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ-a BiH te pripremama stranke za predstojeće opće izbore 2010.

Sugovornici su se složili da u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, da BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njezina budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama.

BiH pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati, istaknuto je na sastanku. HDZ Hrvatske snažno će podržati aktivnosti HDZ-a BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se i s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem nakon čega je izjavio da Hrvatima iz BiH s dvojnim državljanstvom treba omogućiti glasovanje bez ograničavanja broja biračkih mjesta.

- Glasovanje treba omogućiti na transparentan način, bez devijacija i nadam se da će SDP to prepoznati. Po meni je onda poštenije ukinuti to pravo glasa nego ga ismijavati, kazao je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?