Rezultati izbora

HDZ BiH sam može vladati u osam od 13 općina

Izbori
09.10.2012.
u 09:03

Dva HDZ-a imaju natpolovičnu većinu, najveći pad NSRzB i SDP-a

U većini općina na hrvatskim područjima u Hercegovini HDZ BiH će gotovo samostalno moći vladati budući da u značajnom broju općinskih vijeća imaju natpolovičnu većinu. To je posebno izraženo u općinama HNŽ-a i ZHŽ-a. Zajedno s HDZ-om 1990., s kojim stariji HDZ ima neku vrstu strateškog partnerstva, u svim općinama izuzev u sredinama Hercegbosanske županije imaju i većinu u vijećima.

Ojačana uloga

Na granici ili pak natpolovičnu većinu, s obzirom na to da svi podaci nisu obrađeni, HDZ BiH ima većinu vijećničkih mandata u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Čapljini, Čitluku, Grudama, Neumu, Posušju i Stocu. Istodobno, najbolji rezultat koji zajedno s pozicijom načelnika daje dodatnu snagu HDZ 1990. ima u Prozor-Rami gdje je ova stranka i pojedinačni pobjednik izbora. U Ravnom, pak, gdje su dobili načelnika nemaju najveći broj vijećnika. Definitivno treća stranka po utjecaju na području Hercegovine među hrvatskim biračima je HSP BiH koji je najbolje rezultate polučio u Posušju, odnosno Tomislavgradu gdje su osvojili sedam, odnosno šest vijećničkih mjesta. Po podacima koje su jučer objavili iz stranačkih stožera HDZ-a BiH je u trinaest općinskih vijeća osvojio 137 vijećničkih mandata, iza njih slijedi HDZ 1990. koji je dobio 44 mjesta u općinskim vijećima. Najbolje rezultate HDZ BiH ostvarilo je u Stocu, Čapljini, Čitluku, Grudama i Ljubuškom. Istodobno, najveći pad zabilježila je Narodna stranka Radom za boljitak koja u trinaest općina ima tek jedanaest vijećnika. SDP BiH je u većinskim hrvatskim općinama dobio 14 vijećničkih mandata, Hrvatska kršćanska demokratska unija je osvojila 9 mandata, HSP dr. Ante Starčević dobio je jedan kao i HSP Stjepan Radić. Jedan vijećnički mandat ima i Hrvatski pravaški blok. 
U Širokom Brijegu novost je Neovisna lista SOS s jednim vijećnikom, Boljitak je pao na četiri vijećnika, a opao je i utjecaj HSP-a BiH, dok je rast ostvario HKDU. HDZ BiH s načelnikom Mirom Kraljevićem samostalno kontrolira vlast. U Ljubuškom uloga načelnika Nevenka Barbarića dodatno će ojačati s 13 vijećničkih mandata ove stranke. Tamo je dobar rezultat ostvario HSP BiH, a blagi pad bilježi HDZ 1990. U Čapljini je načelnik Smiljan Vidić uz suverenu pobjedu uspio dobiti čak 15 vijećničkih mandata, a sve druge stranke HDZ 1990., HSP, SDP i SDA deset mjesta u vijeću. Slično je stanje i u Čitluku gdje je HDZ BiH osvojio 14 vijećničkih mjesta, dok HKDU, HDZ 1990. i HSP BiH zajedno imaju jedanaest mjesta. U Grudama uz načelnika Ljubu Grizelja, HDZ BiH ima 15 vijećničkih mjesta. Drugo mjesto dijele HDZ 1990. i NSRzB s po četiri vijeća, dok HSP BiH i SDP imaju ukupno pet mandata.

Iznimka Rama

U jedinom gradu na bosanskohercegovačkoj obali oporba u općinskom vijeću iz HDZ-a 1990., SDP-a, NSRzB i HSP-a imaju zajedno osam vijećničkih mjesta, dok HDZ BiH ima samostalno devet mandata. U Posušju vodeću ulogu imaju HDZ BiH i HSP BiH, a slijede HDZ 1990. s tri, odnosno HSS jedan mandat. U Prozor-Rami HDZ 1990. uz načelnika Jozu Ivančevića ima i najveći broj vijećnika, a jedino s HDZ-om BiH HDZ mogu imati stabilnu većinu u općinskom vijeću. Tamo moguću vlast mogu činiti SDA, HSP i HSS, SDP, odnosno Stranka za BiH. U najmanjoj općini Hercegovačko-neretvanske županije ništa nije bilo neizvjesno. Zajedničkog načelnika dobila su dva HDZ-a, HDZ BiH ima pet a HDZ 1990. četiri vijećnika, dok njihovu ‘idilu’ remeti jedino pet vijećnika SNSD-a i jedan HSP-a BiH. Nepobjedivost od 1990. godine HDZ BiH je nastavio u Stocu. Tamo ova stranka ima deset vijećničkih mjesta, SDA četiri a SDP BiH 2 te HSP BiH jednoga vijećnika. U HBŽ-u najneizvjesnije je u Kupresu gdje je uz načelnika Pericu Romića, HDZ BiH ostvario pobjedu i za Vijeće. Druga po redu je Neovisna lista Ćurković, slijedi HDZ 1990. a po jedan mandat osvojili su NSRzB, SDP, SDA, SNSD, HSP BiH i HSP Stjepan Radić. U Tomislavgradu je HSP drugi iza HDZ-a BiH, slijede HDZ 1990., SDP, SDA, HSS i HČSP. U Livnu pak HDZ BiH ima 11 vijećnika, a za većinu im je dovoljna suradnja s HDZ-om 1990. U ovo vijeće ušao je i neovisni vijećnik Jakov Perković Zmija.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
22:30 09.10.2012.

Jadna je država gdje stranke profila HSP-a dobivaju iznad 4% glasova.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?