ZLOČINI

Haag dostavlja na tisuće stranica dokaza

papiri
Ilustracija
15.08.2011.
u 10:07

Haaški sud će do kraja 2011. godine sudovima u regiji dostaviti blizu 60.000 stranica transkripata, koji bi trebali pomoći sudovima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u procesuiranju ratnih zločina

Haaški sud vlastima u BiH i RH dostavio je prvi dio od 60.000 stranica transkripata koje će domaći sudovi moći koristiti u procesuiranju osumnjičenika za ratne zločine. Spomenuta međunarodna sudska institucija prošlog tjedna dostavila je približno 1000 stranica transkripata izrađenih na domaćim jezicima dviju država.

Dokazi pomoć u ostalim suđenjima

Transkripti, kako je priopćeno iz Haaškog suda, dostavljeni su u sklopu projekta “Pravda i ratni zločini” koji ima za cilj ojačati kapacitete pravosuđa u regiji za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima u vezi s ratnim zločinima, pomažući transfer znanja i materijala Međunarodnog suda pravnim stručnjacima. Radi se o iskazima svjedoka, haaških optuženika koji su dani proteklih godina na suđenjima optuženika za ratne zločine. “Očekuje se da će dostavljanje transkripata na jezicima navedenih zemalja poboljšati sposobnost pravnih stručnjaka u regiji da efikasnije dođu do svjedočenja danih pred MKSJ-om i da ih koriste. Transkripti na jezicima država regije pripremaju se na temelju audiozapisa sudskih pretresa pred MKSJ-om. Do listopada 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, službenim jezicima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju”, priopćeno je iz ove institucije.

Boris Grubešić, šef Ureda za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH, kazao je: “Transkripti na jezicima regije olakšavaju lokalnim pravosudnim institucijama korištenje svjedočenja danih pred MKSJ-om. Mnogi od naših predmeta uključuju svjedoke koji su prethodno svjedočili pred MKSJ-om. Transkripti njihovih svjedočenja su stoga vrlo korisni u analiziranju i istrazi ratnih zločina.”

Kamo s haaškim dokazima

Otprilike 15.500 stranica transkripata na bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 42.000 do sada izrađenih u sklopu ovog projekta, dostupno je u bazi podataka Sudski spisi MKSJ-a. Ostali transkripti bit će postavljeni sljedećih mjeseci, s ciljem da se do kraja 2011. godine postavi predviđenih 60.000 stranica. Od pokretanja projekta “Pravda i ratni zločini” u lipnju 2010., Haaški sud je vlastima Hrvatske, Srbije i BiH dostavio približno 16.000 stranica javnih transkripata suđenja na bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom.

Iako Haaški sud planira do kraja godine dostaviti transkripte u kojima su sadržane izjave svjedoka, haaških optuženika za ratni zločin, između Federacije BiH i Republike Srpske vodi se još uvijek oštra polemika gdje će biti deponirani dokazni materijali koje su entitetske vlade proteklih godina davale sudu i tužiteljstvu.

Bošnjački dužnosnici žele da svi haaški materijali koji se odnose na ratne zločine u BiH budu arhivirani u Sarajevu, srpski dužnosnici traže da to bude Banja Luka, barem dio materijala koji su onu ustupali sudu u Haagu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?