na zahtjev obrane

Haag će preispitati pravomoćnu presudu Šljivančaninu za Ovčaru

šljivančanin
Arhiva VL
15.07.2010.
u 08:28

Tvrde kako postoje nove činjenice koje pokazuju da Šljivančanin u studenom 1991. nije znao za zapovjed za povlačenje vojne policije JNA sa Ovčare.

BEOGRAD - Tribunal u Haagu je prihvatio zahtjev obrane bivšeg časnika JNA Veselina Šljivančanina za izvandreno preispitivanje pravomoćne presude kojom je Šljivančanina osudio na 17 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari kod Vukovara 1991. godine , objavili su tijekom noći gotovo svi mediji u Srbiji.

U povijesti Tribunala, tvrdi beogradski Danas, to je prvi slučaj prihvaćanja zahtjeva za preispitivanje presuda, kao posljednjeg pravnog lijeka. Apelacijsko vijeće Tribunala će, kako je navelo u sinoć objavljenoj odluci, uskoro zakazati raspravu o preispitivanju presude. U svibnju 2009. isto vijeće Tribunala je, usvojivši žalbu Tužiteljstva, povećalo kaznu Šljivančaninu sa pet na 17 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje ubojstva, a ne samo za mučenja 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara,

20. i 21. studenog 1991. Šljivančanin je tada bio načelnik za sigurnosti Gardijske brigade JNA kojom je zapovjedao Mile Mrkšić. Tribunal je Mrkšića zbog pomaganja zločina na Ovčari pravomoćno osudio na 20 godina zatvora.

Šljivančaninova obrana je zatim podnijela zahtjev za izvanredno preispitivanje presude, tvrdeći kako postoje nove činjenice koje pokazuju da Šljivančanin u studenom 1991. nije znao za zapovjed za povlačenje vojne policije JNA sa Ovčare. Potom su zarobljenike strijeljali pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija. U lipnju ove godine pred Tribunalom je održana rasprava na kojoj je obrana kao novu činjenicu predstavila svjedočenje Miodraga Panića, koji je u vrijeme zločina bio načelnik stožera Gardijske brigade JNA. Panić je izjavio je da je 20. studenog 1991. nazočio sastanku Mrkšića i Šljivančanina, i da Mrkšić nije spominjao povlačenje vojne policije sa Ovčare.

Današnjom odlukom, Apelacijsko vijeće je prihvatilo Panićevo svjedočenje kao novu činjenicu koja opravdava preispitivanje presude

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije