rat u siriji

Gubitak Qusaira - najteži udarac za sirijsku oporbu od početka sukoba

hassan, sirija (1)
VL
05.06.2013.
u 10:05

Zapovjednik slobodne sirijske vojske Salim Idriz za pad tog strateško važnog grada krivi saveznike te SAD i UN koji, kako tvrdi , nisu poslali naoružanje unatoč tome što je EU ukinula embargo na uvoz oružja za pobunjenike.

Sirijska oporba pretrpjela je najteži udarac od početka oružane pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bashar Al-Assada. Naime, grad Qusair, koji je izuzetno strateški važan, u potpunosti je u rukama sirijske režimske vojske. Nakon što je u utorak oko 21 sat po lokalnom vremenu, sirijska vojska zauzela centar grada, u ranim jutarnjim satima, nakon žestoke borbe s pobunjenicima, koji su na kraju pobjegli, sirijska vojska potpomognuta s borcima libanonskog Hezbollaha potpuno kontrolira grad. 

Zapovjednik slobodne sirijske vojske Salim Idriz priznao je gubitak grada Qusaira te za pad tog strateško važnog grada krivi saveznike te SAD i UN koji, kako tvrdi , nisu poslali naoružanje unatoč tome što je EU ukinula embargo na uvoz oružja za pobunjenike. Na tisuće pobunjenika pobjeglo je u dva sela u predgrađu Qusaira, Albuoayda Al-Sharkye i Dabu.

Vojni analitičar Hassan Hassan kazao je za Večernji list da će osvajanje grada Qusaira od strane režimske vojske u potpunosti promijeniti smjer ratovanja na cijelom teritoriju Sirije.

- Qusair je izuzetno važan grad, kako za oporbu koja je preko njega iz Libanona dopremala ljudstvo i naoružanje, tako i za režim koji će osvajanjem tog grada, što je najvažnije, nesmetano moći povezivati glavni grad Damask s ostalim provincijama pa sve do izlaza na Mediteran, istaknuo je Hassan koji je uvjeren kako će gubitak grada Qusaira poljuljati moral i samopouzdanje pobunjenika.

U gradu Qusair do prije rata živjelo je oko 30-tak tisuća ljudi, medu njima i 20% kršćana. Cijeli grad je razoren što dokazuje kakvom žestinom su se vodile borbe za taj grad u proteklih 20 dana. Uz mnogo džamija koje su ili oštećene ili uništene, teško je oštećena i crkva sv.Ilije koja je bila simbol kršćana u Qusairu. Sirijska vojska sada čisti teren od mina koje su pobunjenici svukud postavili prije povlačenja. Časnik sirijske vojske Abu Bader, čiji su vojnici prvi ušli u grad Qusair kazao je za Večernji list da će sada nakon čišćenja grada od zaostalih mina nastaviti dalje sve dok ne oslobode zadnji pedalj sirijskog teritorija.

- Čekamo naredbu da krenemo dalje u osvajanje posljednjih uporišta pobunjenika u selima Albuoayda Al-Sharkye i Daba kamo su pobjegli, odlučan je Abu Bader. U međuvremenu, na cijelom području Qusaira, umjesto oporbenih zastava, na svim važnijim objektima u gradu vijore nacionalne sirijske zastave sa slikom sirijskog predsjednika Bashar Al-Assada. 

>> Večernjakov reporter u Qusairu: Sirijska vojska zauzela grad!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije