dogovor postignut

Grčkoj odobreno 130 milijardi eura kredita, vjerovnici na gubitku

grčki premijer i ministar financija
Reuters/PIXSELL
21.02.2012.
u 07:53

Vrijednost eura skočila je kada se proširila vijest o odobrenom kreditu zbog kojega će se umanjiti pritisak na ostale članice eurozone

Nakon više od 12 sati pregovora zemlje članice eurozone postigle su rano jutros dogovor kojim će Grčkoj odobriti dodatnih 130 milijardi kredita kako bi ju spasili od katastrofe koja je zemlju čekala u sljedećih nekoliko mjeseci.

Ovim kreditom grčki dug trebao bi se do 2020. smanjiti na 120,5 posto bruto domaćeg proizvoda, javlja AP, odnosno maksimalno mogućeg duga koji MMF i eurozona smatraju održivim.

Vrijednost eura skočila je kada se proširila vijest o odobrenom kreditu zbog kojega će se umanjiti pritisak na ostale članice eurozone koja se već dvije godine bori s ozbiljnom dužničkom krizom.

U slučaju da kredit nije bio odobren Grčka bi se već sljedećeg mjeseca našla u velikoj nevolji, a postojala je mogućnost i da bude prisiljena napustiti eurozonu.

Pregovori o odobravanju kredita vodili su se do sitnih sati dok su ministri financija zemalja članica eurozone pokušavali dogovoriti koji su najbolji načini umanjivanja grčkog duga kako bi zemlja mogla otplatiti kredit. Na kraju, grčki privatni vjerovnici zamoljeni su da prihvate znatno veće vlastite gubitke od očekivanih kako bi se grčki dug smanjio za oko 107 milijardi eura.

- Nije pretjerano reći kako je danas povijesni dan za grčku ekonomiju - komentirao je odobravanje kredita grčki premijer Lucas Papademos.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?