MUKE EUROZONE

Grci šokirali eurozonu najavom referenduma o paketu pomoći

'Greece\'s Prime Minister George Papandreou talks to media during a news conference at the end of an euro zone leaders crisis summit in Brussels July 21, 2011. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: PO
'THIERRY ROGE'
01.11.2011.
u 09:12

60 posto Grka misli da je dogovor o otpisu 50% duga loš jer uključuje i rezove i rasprodaju državne imovine.

Nakon što su čelnici eurozone teškom mukom došli do dogovora o otpisivanju 50 posto dugova Grčke, iz Atene je stigao novi šok.

Grci sada kažu: To nam nije dovoljno dobro! Grčki premijer George Papandreou šokirao je svoje uropske kolege poručivši im u ponedjeljak da bi Grčka trebala održati referendum o europskom paketu pomoći.

To pak znači dodatno odugovlačenje, jer Grci bi referendum najjranije trebali održati u siječnju. Euro je odmah pretrpio novi udarac na burzama, na newyorškoj burzi euro je pao za 2 posto u odnosu prema američkom dolaru.

Ankete u Grčkoj pokazuju da čak 60 posto Grka nije zadovoljno europskim paketom pomoći, odnosno da misle da će dogovori biti loš po njihovu zemlju. Iako ih večina odgovara da žele učvršćivanje eura, Grci su zabrinuti zbog najavljenih rezova na plaćama i mirovinama, novih poreza, te privatizacije zračnih luka, državne lutrije i pošte...

- Građani su izvor naše snage i upravo njih treba pitati za i li protiv ovog dogovora. Ne bojimo se demokratskog pristupa. Ne može nitko osim Grga odlučiti kakva će biti naša sudbina - rekao je grčki premijer.

Oporba je pak bijesni, te upozorava svog premijera da se nabacuje grčkim članstvom u EU poput novčića u zraku. "On ne zna upravljati državom i umjesto da se časno povuče on postavlja dinamit",slikovito su se izrazili u glavnoj oporbenoj stranki Nova demokracija.

Analitičari pak kažu da bi grčko "Ne" na referendumu značilo noćnu moru za eurozonu, a da će u međuvremenu sve učiniti nervoznima. Grčka bi se pak mogla naći i bez novca i bez vlade.

Grčko glasovanje o novom paketu pomoći koji im pruža EU je zapravo njihov glas o članstvu u eurozoni, izjavio je u utorak u intervjuu finski ministar Alexander Stubb

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?