KRIMINAL

Graničari, carinik i inspektor SIPA-e švercali 4,5 milijuna KM robe

cigarete, krijumcarenje, sverc (1)
Goran Ferbežar/Pixsell
15.09.2011.
u 10:30

U dulje pripremanoj akciji Granične policije uhićena opasna skupina krijumčara, zaplijenjen je i eksploziv, cigarete, novac...

Granična policija BiH u akciji kodnog naziva “Grand” uhitila je jučer ujutro 21 sumnjivca zbog organiziranog krijumčarenja cigareta i ostale visokotarifne robe. Sumnja se da su samo na cigaretama imali godišnji ilegalni promet od oko 4,500.000 maraka. To bi značilo da su kroz čitavu godinu švercali između 3500 i 4000 paketa ili oko 20.000 šteka cigareta. Kako neslužbeno doznajemo iz GP-a BiH, do sada im je zaplijenjeno oko 13.150 šteka, od toga jučer više od 5000. Među uhićenima su i trojica njihovih kolega graničara, jedan pripadnik SIPA-e i jedan carinik.

Uhićen i djelatnik UNO-a

Organizator ove nimalo bezazlene skupine bio je Dragiša Kenjić iz Trnova. Osim njega, u akciji je uhvaćen i carinik Miro Ćorić iz Širokog Brijega, djelatnik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koji je i ranije zbog sličnih sumnji bio u istražnom pritvoru, a “pali” su i granični policajci Nemanja Nogoštić iz Istočnog Sarajeva, Vladimir Bjeletić iz Trebinja i izvjesni Brborić zvani Brba iz Trebinja, također pripadnik GP-a BiH.

- Kenjić se tereti kao organizator krijumčarenja cigareta, kave i druge visokoakcizne robe, a ostali kao “mutikaše” umiješane u sve poslove njegove skupine. Uhićeni policajci pomagali su u švercu i zato su bili dobro plaćeni.

Zaplijenjen i eksploziv

Za svaku turu bi u džep spremali po 500 eura - neslužbeno navode istražitelji, napominjući da je u jučerašnjoj akciji zaplijenjeno oko šest kilograma eksploziva, TNT štapini i detonatorske kapsule, ali i velika količina streljiva, i to 4000 komada raznog kalibra, te 14 pušaka, jedan puškomitraljez i šest pištolja. Oduzeto je i 15.000 maraka.

- Novac je naravno bio u gotovini i pronađen je u pretresima kuća koje su osumnjičeni koristili. Sumnja se da je riječ o ‘prljavom’ novcu - kažu nam istražitelji. Najveći dio akcije odvijao se u Hercegovini, a za dana su izvršeni pretresi ukupno 23 lokacije na području Bileće, Trebinja, Foče, Širokog Brijega, Berkovića i Istočnog Sarajeva.

Pretresi na više lokacija

- Pretresi su izvršeni u stambenim i poslovnim objektima koje su osumnjičeni koristili. Akcija još uvijek nije okončana, a više detalja bit će poznato po njezinu završetku - rekla je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Njezin kolega iz Tužiteljstva BiH Boris Grubešić ustvrdio je da je akcija “Grand” dulje pripremana. Također je napomenuo da je u njenoj pripremi ostvarena i značajna međunarodna suradnja s pravosudnim i policijskim agencijama iz Crne Gore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije