JAR

Grahovac plaća grijehe kriminalaca iz Nogometnog saveza

Nogomet
REUTERS
25.09.2009.
u 23:00

U opsežnom materijalu na nekoliko desetaka stranica financijski vještak utvrdio je da je iz blagajne samo u prvim mjesecima 2005. nestalo 430.000 maraka.

Vlada Federacije donijela je danas odluku o izdvajanju 114.000 maraka za nogometnu reprezentaciju BiH iako bi sve troškove morao snositi Nogometni savez BiH čiji je račun opterećen zbog kriminala koje godinama provodi dio vodećih ljudi.

Kako doznaje Večernji list, ovaj je prijedlog na današnjoj sjednici uputio federalni dopremijer i ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac s objašnjenjem da se novac usmjeri nogometnoj reprezentaciji za sljedeći susret s Estonijom.

Ovaj će novac, kako se doznaje, biti izravno uplaćen zrakoplovnoj tvrtki BH Airlines za iznajmljivanje zrakoplova za čarter-let kojim će Sarajevo povezati s Talinom iako je i ova tvrtka sponzor reprezentacije.

Tim bi letom nogometna reprezentacija, ali i svi članovi Vlade te još 20-ak putnika koje odredi ministar Grahovac trebali o trošku poreznih obveznika putovati na vjerojatno odlučujući susret nogometne reprezentacije BiH u doigravanje za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine održava u Južnoafričkoj Republici.

Ne čudi ovakva širokogrudnost ministra Grahovca, no ipak iznenađuje da nije upoznat s kriminalom u Nogometnom savezu BiH zbog kojeg je Europska nogometna federacija (UEFA) blokirala značajne novčane iznose upravo nogometnoj reprezentaciji BiH, ali i cijelom nogometu u Bosni i Hercegovini. Istodobno, unutar Nogometnog saveza i dalje paradira i praktično glavnu riječ drži glavni tajnik Munib Ušanović iako ga se smatra odgovornim za brojne kriminalne radnje, utaju poreza i zloporabu položaja i ovlasti.

Državno tužiteljstvo je, naime, zbog toga kriminala podiglo optužnicu nakon višegodišnje istrage i višemjesečne provjere poslovanja Saveza, koju je za potrebe istrage napravio financijski vještak.

U opsežnom materijalu na nekoliko desetaka stranica financijski vještak utvrdio je da je iz blagajne samo u prvim mjesecima 2005. nestalo 430.000 maraka. Na popisu osoba koje su dizale akontacije iz blagajne Saveza, od kojih većina nikada nije vraćena, nalaze se i sportski djelatnici, izbornici, treneri, suci te pojedini sportski novinari.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije