Akcija Peruča

Gotovina: Moji prijatelji oko mene nakon 20 god, osjećaji se bude...

Peruča obljetnica, Peruča (1)
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/12
27.01.2013.
u 15:12

Na svečanosti je hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio odlikovanje Reda kneza Domagoja s ogrlicom nekadašnjem britanskom časniku iz sastava Unprofora, Marku Nicholasu Greyu.

- Generale, daj ruku! - sa suzama u očima su se obraćali Anti Gotovini njegovi nekadašnji suborci koji su u nedjelju obilježili 20. obljetnicu akcije Peruća. Na svečanosti je hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio odlikovanje Reda kneza Domagoja s ogrlicom nekadašnjem britanskom časniku iz sastava Unprofora, Marku Nicholasu Greyu. Odličje Reda hrvatskog pletera predsjednik je uručio Ivanu Buljanu, koji je bio ranjen na Peruči, a Povelje RH dodijelio je gradovima Sinju, Trilju i Vrlici i općinama Hrvace, Kijevo i Otok.

- Neću govoriti o svim vojnim aspektima akcije gdje je naša vojska pokazala kako zna i može, ali ima i ova druga, humana, ljudska komponenta solidarnosti da se izbjegne velika katastrofa. Hvala gospodinu Greyu - rekao je Josipović. Naime britanski je časnik ispuštajući količinu vode iz akumulacijskog jezera spriječio humanitarnu i ekološku katastrofu koja bi se dogodila da je minirana brana popustila i voda se izlila iz jezera.

- Ovo je bio logičan nastavak akcije Maslenica: Trebalo je staviti Peruču pod kontrolu, tu je bila realna opasnost za cijeli ovaj kraj, da su neprijatelji napravili ono što su naumili, Hvala Bogu to se nije desilo, naše postrojbe su preuzele i od tada je to bilo sigurno - prisjetio se tog vremena general Ante Gotovina.

- Evo mojih prijatelja oko mene, kakvi se osjećaji bude, dvadeset godina poslije... - bio je ganut Gotovina kojega su bivši suborci okružili, svatko ga je htio pozdraviti i rukovati se s njim. 

>> 'Ante Gotovina: Heroj koji to ne želi biti'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?