HAAG

Gotovina i Markač nakon pola godine sutra ponovno u sudnici

\'Croatian General Ante Gotovina is escorted towards a police vehicle on arrival at the Torrejon military air base outside Madrid December 8, 2005. Gotovina, one of the three most wanted war crimes su
Pixsell
29.09.2011.
u 12:00

Očekuje se da će suci ponovno odlučivati i o zahtjevu Gotovinine obrane da Srbiji bude izdan nalog da dostavi zapisnike JNA

Pola godine nakon što su nepravomoćno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, generali Ante Gotovina i Mladen Markač ponovno će se sutra pojaviti u haaškoj sudnici. Peteročlano Žalbeno sudsko vijeće, kojem predsjeda sudac Theodor Meron, održava prvo ročište u postupku u kojemu su se hrvatski generali žalili na drakonske presude.

U svojim žalbama Gotovina traži oslobađajuću, a Markač oslobađajuću ili smanjenu presudu. Očekuje se da će suci ponovno odlučivati i o zahtjevu Gotovinine obrane koja traži da Srbiji bude izdana tzv. sub poena (obvezujući nalog) i da napokon dostavi obrani zapisnike Vrhovnog savjeta obrane JNA. Obrana smatra da zapisnici sadrže nove, oslobađajuće dokaze jer pokazuju da su srpski civili iz tzv. Krajine pobjegli iz RH po naređenju krajinskih vođa, a ne zbog napada oružanih snaga RH.

Gotovinina obrana traži i da suci ponovno narede RH prekid postupaka protiv Marina Ivanovića, člana braniteljskog tima, jer tu odluku ne poštuje DORH, koji se žalio na oslobađajuću presudu Ivanoviću, optuženom za prikrivanje ili uništavanje arhivske građe (tzv. topničkih dnevnika). Haaško je tužiteljstvo sudu dostavilo i svoj odgovor na žalbu obrana generala, no taj se tekst još ne može objaviti.

Branitelj Markača, Goran Mikuličić navodi kako su tužitelji nastupili prema obranama "podcjenjivački", da nastoje rušiti argumente iz žalbi obrana pozivajući se na prvostupanjsku presudu i argumentaciju tog sudskog vijeća. Obrane se pribojavaju da tužiteljstvo nastoji odužiti žalbeni proces, koji bi mogao potrajati još godinu dana.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?