Nakon 20 godina

Gorbačov za Guardian:Trebao sam ranije napustiti komunizam

'mihail gorbacov'
''
17.08.2011.
u 08:19

Prvi je put javno rekao kako mu je možda najveća pogreška što nije napustio komunističku partiju ranije i započeo stvaranje demokratskog društva

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov dvadeset godina nakon urušavanja komunističkog sustava otvoreno je progovorio o tim turbulentnim vremenima i za britanski Guardian priznao što bi danas učinio drukčije.

Političari rijetko priznaju svoje pogreške, no Gorbačov ni u vrijeme svoje vladavine nije bio tipičan političar pa se tako ni danas ne boji kritizirati neke vlastite odluke koje su dovele do raspada SSSR-a, ali i do uvođenja slobodnog tržišta koje je omogućilo stvaranje velikih socijalnih razlika, nekolicine milijardera i milijuna siromašnih.

Prisjetio se Gorbačov u intervjuu pokušaja vojnog udara, kućnog pritvora, pa i svog nasljednika Borisa Jeljcina, no prvi je put javno rekao kako mu je možda najveća pogreška što nije napustio komunističku partiju ranije i započeo stvaranje demokratskog društva.

Objašnjava kako to nije učinio zbog velikog pritiska s dvije strane. Nove snage, željne promjene i reformi pritiskale su ga, kaže, s jedne, dok su konzervativci, ponajviše u vojnom vrhu, tražili još čvršću ruku i obranu komunizma. Balansiranje i pokušaj pronalaženja koliko-toliko mirnog rješenja rezultiralo je time da nije napustio svoj položaj barem pola godine ranije.

Originalni članak pročitajte ovdje.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?