Više od Nobela:

Google, ruski tajkun i Facebook znanstvenike nagrađuju s 3 mil. $

Milner i Zuckerberg (1)
Reuters/Pixsell
22.02.2013.
u 12:00

Internetski poduzetnici udružili se i za 2013. podijelili 33 milijuna dolara zaslužnim osobama na području medicine i biologije

Ime Jurija Milnera, 51-godišnjeg ruskog bogatuna i filantropa, postaje omiljeno u svijetu znanstvenika, jer je na čelu ekipe poduzetnika koji su upravo dodijelili jedanaestorici znanstvenika po 3 milijuna dolara nagrade! Nagrada je to koja bi mogla ugroziti primat Nobelove nagrade, ne samo zato što je znatno veći novčani iznos – Nobel donosi 1,1 milijun dolara, nego i što se komentira da je ta nagrada pravednija jer nije ograničen broj znanstvenika koji je mogu dijeliti, a čak nema ni velike svečanosti koja znanstvenicima često i nije draga. Milner se udružio s kolegama u internetskom biznisu, Markom Zuckerbergom, osnivačem Facebooka, i Sergejem Brinom, suosnivačem Googlea, kako bi nagradio najbolje znanstvenike na području medicine i biologije. Milner je po obrazovanju fizičar, studirao je teorijsku fiziku u Moskvi pa se u pripremi doktorata sprijateljio s Andrejem Saharovim, ruskim nuklearnim fizičarem i aktivistom za ljudska prava.

Presađivanje u Rusiju

Početkom devedesetih napušta znanost, razočaran u vlastite dosege, posvećuje se biznisu za koji se pripremio na američkom sveučilištu. Radi za Svjetsku banku, za Mihajla Hodorkovskog, ruskog tajkuna koji je završio u zatvoru, a krajem devedesetih u Rusiju presađuje internetske poslovne inovacije sa zapada, zarađuje velik novac i njegova Mail.ru grupa ulazi na londonsku burzu s procijenjenom vrijednošću od 5,6 milijardi dolara.

Ruski milijarder koji danas živi između Moskve i Kalifornije, već je lani dodijelio nagrade znanstvenicima, fizičarima, svaki od devetero nagrađenih dobio je po tri milijuna dolara. Nagrade za fiziku daje jer je i sam fizičar, a nagrade za medicinu i biologiju zato što, kaže, ima dvoje bliskih rođaka koji boluju od karcinoma. – To je dio moje osobne veze s ovom nagradom – rekao je Milner. Zuckerberga je upoznao 2009. kad je kupio dvjesto milijuna dolara vrijedan udio u Facebooku, a sad ga je zamolio da sufinancira nagradu, kao i rusko-američkog tajkuna Brina i njegovu suprugu Anne Wojcicki.

Kako nastaje rak

– Zamislili smo da nagrada ide znanstvenicima koji misle otvoreno, koji preuzimaju rizike i jako utječu na naše živote – kazala je Anna Wojcicki, koja je i osnivačica genetičke kompanije. Velik broj među prvim dobitnicima bavi se rastom stanica i pokušajem da nađu odgovor na pitanje kako počinje rasti karcinom. Trojica tajkuna nagradu planiraju dodjeljivati i idućih godina. Umjesto znanstvenika pri kraju karijere, često umirovljenih, koji dobivaju Nobelove nagrade za istraživanja od prije nekoliko desetljeća, web-bogatuni nagrađivat će one koji su u usponu ili u zenitu karijere. 

>> Prvi puta u povijesti: Znanstvenik tuži Odbor za Nobelovu nagradu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?