KRIZA

Godinu u ZHŽ-u počinju s oko 12 milijuna KM manjim proračunom

Novac
VL FOTO
04.01.2011.
u 11:55

Rebalansirani proračun je 80,9 milijuna KM. Razlog povećanja deficita su bruto-plaće, otplate duga domaćim financijskim institucijama, porodiljne naknade te ugovorene usluge

Što donosi nova godina za Zapadnohercegovačku županiju, osim 17 milijuna deficita!? Prema najavama iz Vlade ŽZH, od samog premijera Zdenka Ćosića, kao i ministra financija Radoslava Luburića, proračun u 2011. trebao bi biti u okviru realnih mogućnosti, odnosno trebao bi biti manji za oko 12 milijuna KM.

Vraćanje dugova

Rebalansirani proračun iznosi 80,9 milijuna KM. Što se tiče prihoda, najveće je povećanje na prihodima od poreza gdje je rebalansom utvrđeno 54,1 milijun KM, dok je planirano bilo 50,9 milijuna KM. Povećanje je i u dijelu poreza na dobit poduzeća koje je sa 7,5 milijuna KM povećano na 8,9 milijuna KM te poreza na dohodak s 2,5 na 3,06 milijuna KM. Što se tiče neporeznih prihoda, tu se osjeti smanjenje, i to s 9,3 milijuna KM na 8,2 milijuna KM. Neznatno je povećanje kod upravnih pristojbi i one iznose 195.000 KM, kao i kod novčanih kazni koje iznose 1,14 milijuna KM. Kako je već i rečeno, najveće povećanje rashoda dogodilo se na pozicijama bruto-plaća, otplate duga domaćim financijskim institucijama, za porodiljne naknade te za ugovorene usluge (vanjska suradnja i honorar), što je rezultiralo ukupnim povećanjem proračuna za dodatnih 4,745.046 KM. Kako je kazao ministar Luburić, bivša koalicijska Vlada je u srpnju donijela odluku o povećanju plaća korisnika proračuna za 10 posto, čime su se izdaci za bruto-plaće i naknade povećali s 38,1 milijun KM na 42,3 milijuna KM. Povećanje je i u dijelu tekućih prijenosa za porodiljne naknade, i to s 1,5 milijuna KM na 2,28 milijuna KM. Također, povećanje je i na otplatama dugova domaćim financijskim institucijama koje se popelo s 2,5 milijuna KM na 5,1 milijun KM. Kod tekućih rashoda povećanja su na stavci izdaci za materijal i usluge koji su sa 6,1 milijuna KM povećani 6,8 milijuna KM. Iako su na stavci grantovi planirana 22,2 milijuna KM, smanjena su na 19,5 milijuna KM, odnosno toliko je sredstava isplaćeno do rujna, nakon čega su obustavljene isplate.

Povećanja na honorarima

Isto tako, jedno od značajnih povećanja je i na stavci ugovorenih usluga koja su povećana na oko pola milijuna KM, a radi se o honorarima u školama. Kako je obrazložio ministar financija ZHŽ-a Radoslav Luburić primljeno je dvostruko više honoraraca što je planirano, tako da se i ova stavka povećala. Ministar Luburić je kazao kako bi deficit bio i veći od 17 milijuna da nisu ostvarene određene uštede, i to na pozicijama poput subvencija kamata, lokalne infrastrukture, kapitalnih izdataka...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?