POBUNA

Glavaša i Radića sele zbog razbojnika kojeg nitko ne želi

\'17.03.2011., Zenica - General Branimir Glavas koji sluzi kaznu za ratni zlocin u KPD Zenica. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Anto Magzan/PIXSELL
02.02.2012.
u 09:45

Upravitelj kaže da je sve po zakonu jer imaju po četiri četvorna metra, što je minimum po zatvoreniku

Pobune u zatvorima su česte, gotovo svakidašnje. Ni BiH nije iznimka po tome, ali kada se pobune hrvatski zatvorenici u, uvjetno rečeno hrvatskom zatvoru, u Mostaru, onda je to zaista nesvakidašnji događaj. Upravo se to dogodilo. Osuđenici za ratni zločin Branimir Glavaš, Maka Radić i Pero Matić v. d. ravnatelju zatvora Tahiru Đuliću uputili su zahtjev za inspekcijom, ali je on njihov zahtjev odbio proslijediti nadležnom ministarstvu. –Rekao nam je, pa neću valjda tužiti sam sebe. Ne želimo govoriti u medijima, ali rekli smo mu da ćemo se oglasiti ogluši li se na naš zahtjev – kazao nam je u telefonskom razgovoru Branimir Glavaš. - Osuđenici Suda BiH imaju pravo na poseban tretman. Mogu sami poslati dopis i neka ga šalju, ja im ga slati neću, kazao nam je Tahir Đulić.

Uzbuna zbog Džidića

U mostarski zatvor stigao je novi zatvorenik Mladen Džidić, osuđen za ubojstvo. Odmah je pretučen i prebačen u drugi odjel, a nakon pobune zatvorenika, ponovno je premješten, i to na odjel kod Glavaša, Radića i Matića. – Ma svi znamo tko je on, cinkao je zatvorenike. Ne treba nam on na odjelu. Ovo što nam rade u Mostaru ne bi nam radili ni u Zenici ni u Istočnom Sarajevu, bio sam i u tim zatvorima i nije bilo ovako – kazao nam je Maka Radić, osuđenik na dvadesetjednogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, dok je zajedno s Branimirom Glavašem premještao svoje stvari na drugi odjel, na kojem je puno veća gužva, žaleći se kako nemaju gdje sa stvarima. Ni on ni Glavaš nisu krili ljutnju prema Đuliću, v. d. ravnatelju KPZ-a Mostar, jer imaju pravo na poseban tretman kao osuđenici Suda BiH. – Kada je u pitanju BiH, zaista nisam opterećen bilo kakvim međunacionalnim odnosima, ali u očima toga ravnatelja vidi se da mrzi Hrvate. Maltretira nas – kazao je Glavaš, koji se na medijski istup odlučio tek kada je njegov zahtjev za posjetom inspekcije iz Sarajeva, kako kaže, odbijen. -Nema to veze. Nije to ni na kakvoj nacionalnoj osnovi, kazao nam je Đulić. –Ne znam ništa o tom momku koji je došao, ali ako ga nitko ne želi na svome odjelu, ne želimo ga ni mi. Oni koji ga poznaju neće ni da čuju za njega i ja im nemam razloga ne vjerovati. Dužnost je ravnatelja da naš dopis za inspekciju uputi Ministarstvu. Želimo da dođu i vide što nam rade– kaže Glavaš.

Svi se vesele inspekciji

- I ja jedva čekam da dođe inspekcija i da to vidi. Sve je urađeno u skladu sa zakonom. Džidić je persona non grata među zatvorenicima, bio je i u slučaju Turković. Nešto je napravio za sustav i htio sam ga smjestiti kod Make Radića i Glavaša, koji su visokoobrazovani, da ga malo preodgoje. Ubio je čovjeka i tu treba provesti 17 godina, kazao je Đulić, a Glavaš, Radić, Matić i Smiljanić zatražili su inspekciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?