bez zakonskih obveza

Generalna skupština UN-a podržala arapsku rezoluciju o Siriji

Generalna skupština UN-a
PIXSELL
17.02.2012.
u 08:10

Sirija smatra kako će UN-ovo podržavanje rezolucije samo pogoršati stanje u zemlji i ohrabriti "teroriste"

Generalna skupština UN-a podržala je rezoluciju kojom osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i pozvala na prekidanje nasilja. Potaknute inicijativom Arapske lige, koja traži odstupanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti, izglasavanjem rezolucije pokušat će okončati krizu koja mjesecima razdire Siriju, javlja BBC.

Sirija smatra kako će UN-ovo podržavanje rezolucije samo pogoršati stanje u zemlji i ohrabriti "teroriste".

Kina je ranije najavila kako u Damask šalje izaslanika koji će pregovorima pokušati doći do "mirnog i odgovarajućeg" rješenja.

Neobvezujuća rezolucija koju je prihvatio UN podržava plan Arapske lige kojim se želi zaustaviti svakodnevna ubijanja. Rezolucija je sastavljena po modelu rezolucije Vijeća sigurnosti na koju su Kina i Rusija uložile veto. Za razliku od prethodne odbijene rezolucije ova podržana od strane Generalne skupštine nema nikakav zakonski značaj, ali članice UN-a nadaju se kako će povećati podržavanjem rezolucije povećati politički pritisak nad Damaskom i primorati sirijsku vlast da zaustavi nasilje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?