idu u haag

Generalima nose krunicu i križ, a sucu Orieu "topničke dnevnike"

branitelji
Marko Lukunić/PIXSELL
13.04.2011.
u 12:21

Kakva god presuda bila dolazak će zaključiti misom u Rotterdamu i neće biti razočarani ako ih ne puste u sudnicu jer ne dolaze da bi njih pustili unutra, već da generale puste van

Blagoslovljenu krunicu i križ iz Šarengrada generalima Gotovini, Markaču i Čermaku te "topničke dnevnike" sucu Alphonsu Orieu, ponijeli su danas sa sobom u Den Haag hodočasnici-dragovoljci iz Osijeka i Zagreba Branko Čulo, Branko Lozančić, Zlatko Vrbošić i Mario Filipi.

- Mnogi su me pitali čemu odlazak, je li to prosvjed? Teško je reći što je, no ovo je kruna svega što su učinili ljudi prije nas. Brojnih hodočasnika koji su išli pješice diljem zemlje pa i do Nizozemske u znak potpore našim generalima - kazao je B. Lozančić pojašnjavajući da je put Den Haaga trebala krenuti još jedna skupina, međutim preminuo je hodočasnik Rade Rašić te će planirana skupina sutra biti na njegovoj sahrani u Dugom selu.

- Clj i svrha je da budemo što bliže točki gdje će se iščitati prvostupanjska presuda. Idemo se pokloniti generalima i iako znamo da Haag donosi optužnice i presude između manikure i pedikure, uzdamo se u Božju pomoć - kazao je B. Čulo.

"Topničke dnevnike", na hrvatskom i engleskom jeziku, koje nose sa sobom sucu i tužiteljima, otkrio je, zapravo su zapisi iz ratnog Dubrovnika i Vukovara.

- Kad već toliko traže topničke dnevnike, evo im ih. Unutra je zapisana svaka pala granata - dodao je Čulo.
Kakva god presuda bila, zaključili su, dolazak će zaključiti misom u Rotterdamu. Kao i 2006. kad su bili u Den Haagu, no nisu ih pustili do generala Gotovine, kažu, neće biti razočarani ako ih ne puste u sudnicu.

- Ne dolazimo zato da bi nas pustili unutra, već da generale puste van - naglasili su. Put Den Haaga, prilagođenim automobilom koji vozi 100 postotni invalid M. Filipi, četvorka je krenula iz osječkog UHDDR-a temeljni ogranak J.J. Strossmayer.

 - Dolazak je podrška generalima, ali i poruka svijetu da mi dragovoljci možemo dostojanstveno podnijeti udarce, baš kao i na početku 90-ih godina. Ako je pravde i Boga, očekujemo oslobađajuću presudu - kazao je ispred UHDDR-a Dubravko Lažeta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije