PROCES

General koji je pozivao da se ne ubijaju vojnici JNA

divjak
VL FOTO
07.03.2011.
u 08:52

Prije masakra ročnika koji su se izvlačili Dobrovoljačkom 1992., Divjak je megafonom pozivao da ih se mirno pusti. Problem je što se niječe zločin

Slučaj generala Jovana Divjaka samo je razgolitio stvarnost u zemljama bivše Jugoslavije u kojima je za jedne on simbol otpora, obrane i heroj, a za druge izdajnik i zločinac. A cijela polemika otvorila se nakon što je srbijanski glumac Sergej Trifunović, što iz neznanja ili trenutka ‘inspiracije’, u Sarajevu navukao majicu s njegovim likom.

Žrtva zločina


General Divjak se kao jedan od rijetkih profesionalaca tijekom cijeloga rata, makar u javnosti, ponašao krajnje odgovorno pa je i u slučaju Dobrovoljačke ulice, a što su zabilježile i kamere, megafonom pozivao da sve protekne mirno i bez prolijevanja krvi. No, krv je potekla i ubijena su 42 nevina ročnika JNA, gotovo djeca koja nisu bila kriva ni za kakav sukob, rat, genocid. General Divjak je i u ovome slučaju bio na razini ljudskih i vojničkih načela, međutim, brojni nisu. I upravo je general nekadašnje JNA, ali i Armije BiH, popularni Jovo upravo žrtva ubojica i monstruma koji su to počinili, ali i onih koji danas negiraju da je zločin bilo ubiti nemoćne pripadnike JNA. To je ključni kapital s kojim raspolaže general Divjak. General je iz Beča, gdje je zadržan u pritvoru po zahtjevu Srbije, poručio kako mu je savjest mirna te da očekuje kako će se vratiti u Sarajevo. Istodobno, unutar bh. institucija su krenule međusobne optužbe tko je kriv i je li zahtjev za izručenjem upućen sukladno propisima.

Prijepor institucija


Savjetnik ministra pravosuđa Jusuf Halilagić rekao je da zahtjev nije kompletiran. Reagirali su iz tužiteljstva koje je navelo da je, prema zakonskim odredbama, potrebno samo proslijediti molbu. Nakon prosvjeda tijekom jučerašnjeg dana održana je tribina posvećena slučaju generala.

- Vrijedi još jednom ponoviti da je general Divjak čovjek koji je pokazao hrabrost, odlučnost i nesebičnost u obrani ideje multietničke BiH, njezina identiteta i suvereniteta, rekao je bivši član Predsjedništva BiH Mirko Pejanović. Inače, Divjak je nakon rata svoju energiju posvetio napretku Bosne i Hercegovine, posebno kroz osnivanje Zaklade Obrazovanje gradi BiH. Pomoć generalu je ponudio i Ejup Ganić koji je iznio svoja iskustva pravne borbe iz londonskog pritvora.

Komentara 3

AN
Ana33
15:26 08.03.2011.

Krešiću! Možda je tvoja baba ubila OSAMNAESTGODIŠNJEG Zorana Tomanovića i drugu nenaoružanu djecu...???! Fuj!

CI
cinbenik
19:06 07.03.2011.

Taj zlocin nije akceptirao Hag,Za Srbe je najveci Zlocin sto je Jovo stao protiv zlocinaca,mada i sam nije sanjao da ce i zrtve postati nacionalisti.Potpuno razumijem ovog iskrenog covjekoljubca koji je to pokazao svojim ucescem u ratu,ali se vjrovatno razocarao kada je ARBiH pocela koristiti iskljucivo muslimanske parole.STO prije na slobodu i dodijeliti mu nagradu

KR
krtica
03:19 08.03.2011.

General JNA (jugo-general) automatski drug Jovo postao i general ArBiH. Snasao se drug Jovo i preletio u drugo jato ptica s istim nakanama!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?