OTKAZAN SUSRET

Fuele: Sastanka u Mostaru nema jer nema kompromisa

Sastanak
09.04.2013.
u 09:26

Vrijeme istječe za promjene Ustava i Izbornog zakona koji se trebaju uskladiti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima za izbore 2014.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele otkazao je posjet Mostaru, gdje je 11. travnja trebao sudjelovati na sastanku s čelnicima BiH, zbog nedostatka napretka u ovoj zemlji u provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, priopćeno je sinoć iz Bruxellesa.

Objašnjenje Fuelea


“Nedostatak volje za kompromisom i za provedbu presude “Sejdić - Finci” pokazuje da deklarirana potpora za europsku agendu nije podržana konkretnim djelima i akcijom. U tom kontekstu, povjerenik Fuele je odlučio otkazati treći sastanak u okviru političkog dijaloga na visokoj razini koji se trebao održati 11. travnja u Mostaru, priopćeno je sinoć iz Fueleova ureda. S Fuelom je u Mostar trebao putovati i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland, koji je također otkazao posjet BiH. Čelnici šest od sedam najvećih političkih stranaka u BiH složili su se 22. ožujka na sastanku u Bruxellesu oko načela izbora za članove Predsjedništva zemlje. Tada su predstavnici šest stranaka izrazili optimizam da bi se na sastanku u okviru političkog dijaloga s BiH 11. travnja u Mostaru mogao postići konačan dogovor. - Povjerenik Fuele i glavni tajnik Jagland žali što neki drugi interesi i dalje imaju prednost pred istinskim angažmanom za okončanjem ustavne diskriminacije mnogih građana BiH i za usklađivanje zakona s Europskom konvencijom o ljudskim pravima”, navodi se u priopćenju iz Fuelova ureda. “Žalosni nedostatak privrženosti nekih stranačkih čelnika europskoj agendi jasno podriva integracijski proces BiH. Vrijeme istječe za promjene Ustava i Izbornog zakona koji se trebaju uskladiti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima za izbore 2014. godine. To je suprotno interesima zemlje”, navodi se u Fuelovom priopćenju. - Vrijeme istječe. Ako se ne postigne dogovor i ne usvoje bez daljnjeg odlaganja amandmani na Ustav i Izborni zakon koji su potrebni kako bi se u cijelosti provela presuda “Sejdić - Finci”, novi izbori neće biti u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Nastavak nepoštovanja Konvencije stvara rizik od potkopavanja i ozbiljnog odugovlačenja puta BiH prema procesu integracije u Europsku uniju - naglasio je Štefan Fuele u prošlotjednom pismu koje je poslano liderima političkih stranaka, Predsjedništvu BiH, Direkciji za europske integracije i Izaslanstvu Europske unije u BiH. Fuele kako je naglasio tada u pismu želio je razgovarati o uspostavi koordinacijskog mehanizma o poslovima s Europskom unijom koji je od ključnog značaja za uspješno programiranje Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 2014. - 2020.. Iz BiH je na sastanak u Mostaru Europska unija bila pozvala 14 osoba: Nebojšu Radmanovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH, Vjekoslava Bevandu, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Željku Cvijanović, premijerku Vlade Republike Srpske, Nermina Nikšića, premijera Vlade Federacije BiH, Antu Domića, gradonačelnika Distrikta Brčko, Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a, Božu Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990., Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, Nevenku Savić, direktoricu Direkcije za europske integracije i Igora Davidovića, veleposlanika, Misija BiH pri Europskoj uniji.

Što čeka BiH?


Lideri političkih stranaka su prije nekoliko dana imali sastanak u Sarajevu i nisu postigli konkretan dogovor, ali se planiralo do četvrtka, za kada je bio sazvan sastanak, uz pomoć Europske unije, koju su pozvali u pomoć, pokušati usuglasiti stavove oko izvršenja presude Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”. Od sastanka u Mostaru čelnici EU mnogo su očekivali, poruke iz Europske unije su ga obilježavale kao mogućom prekratnicom. Nakon što je europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele otkazao sastanak ostaje vidjeti koji će biti daljnji koraci lidera političkih stranaka u BiH, ali i Europske unije prema BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?