ITALIJA - LIBIJA

Frattini: Gadafiju se treba suditi u Haagu

Gadafijev automobil
26.08.2011.
u 10:50

Skupina talijanskih vojnika uvježbava nove libijske snage, a tvrtka ENI će potpisati novi ugovor o iskorištavanju libijske nafte

RIM – Muammaru Gadafiju bi trebao suditi međunarodni sud za ratne zločine u Haagu, izjavio je danas talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini. Bivšem libijskom vođi bi se, prema mišljenju Frattinija, trebalo suditi za zločine protiv čovječanstva koji su mnogo gori od kaznenih djela za koja bi mu se sudilo u Libiji.

- Predati Gadafija međunarodnom sudu bio bi i dobar znak nove Libije koja želi stvoriti pravnu državu, naglasio je Frattini, koji je i otkrio kako se već “dva mjeseca u Bengaziju nalazi skupina talijanskih vojnika koji uvježbavaju nove libijske snage”.

- Već smo uputili 20-ak talijanskih vojnika za tehničku obuku libijskih jedinica, a uvježbavat ćemo i libijsku policiju, posebno onu za nadzor granica, rekao je Frattini.

Mahmoud Jibril, predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća, razgovarao je u Milanu s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, koji je najavio odleđivanje i davanje novoj vladi prvih 350 milijuna eura libijskog novca u Italiji.

- Naši prioriteti su uvođenje reda, pokretanje sudskog sistema i stvaranje nacionalne vojske. Nadamo se da ćemo sljedeći mjesec moći otvoriti škole, a ranjenim osobama pružiti pomoć i u bolnicama u Italiji, Tunisu i Grčkoj, kazao je Jibril novinarima u Italiji te naglasio i kako je potrebno obnoviti elektrane i svu ostalu infrastrukturu.

- Za sve to potreban nam je novac, a Nacionalna prijelazna vlada ga nema, kazao je Jibril.

Talijanske tvrtke posluju s Libijom i Italija je prvi trgovinski partner te arapske zemlje. Za Gadafija je svojedobno bio napravljen posebni automobil Fiat 500, zelene boje i bez vrata, čija se vrijednost procjenjuje na 100 tisuća eura, a koji su sada libijski pobunjenici iznijeli iz bunkera libijskog diktatora.

Posebne odnose s Libijom ima talijanska naftno-energetska kompanija ENI.

- Želimo što prije ponovno pokrenuti proizvodnju plina, a tek onda nafte, izjavio je delegirani upravitelj ENI-a Paolo Scaroni. Plinom iz Libije Italija pokriva 10-12% svojih potreba. Scaroni je izrazio zabrinutost zbog sigurnosti u Libiji gdje “su svi naoružani” te najavio kako će ENI u ponedjeljak u Bengaziju potpisati novi ugovor s libijskom prijelaznom vladom o iskorištavanju plina i nafte. ENI će besplatno opskrbljivati plinom i naftom libijske građane. Talijanska država će pomoći i u gradnji bolnica i škola u Libiji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?