Orašje

Franjevcima Tolise uručili potporu u iznosu od 10.000 KM

Vjernici
30.07.2013.
u 10:53

Hodočašće 
Vjernici s fra Gojkom Zovkom obilaze samostane u RH i BiH

- U svim našim Hrvatskim katoličkim misijama u Švicarskoj imamo oko 100.000 vjernika, oko 18.000 obiteljskih adresa, a od toga je više od 50 posto vjernika iz Posavine i zato s ponosom danas stojimo u ovoj crkvi, jednoj od najljepših i najvećih u BiH.

Crkve su oduvijek mjesta molitve i nadahnuća, a dolaskom pred oltar želimo se duhovno nahraniti, pa se mi u tim crkvama uopće ne osjećamo kao da smo u tuđini, rekao je voditelj Hrvatske katoličke misije Bern fra Gojko Zovko i dodao:

- Za našu misiju specifično je ljetno hodočašće, čiji početak je u korizmi kad započnemo skupljati priloge pod motom “Korizmeni novčić“. Akcija je započela prije osam godina i uvijek biramo jedan od samostana u RH i BiH gdje ćemo uputiti naše priloge. Naše hodočašće uvijek upriličimo zadnju nedjelju u srpnju, do sada smo bili u samostanu na Plehanu, zatim u Kninu, Duvnu, Kraljevoj Sutjesci, Vukovaru i Mostaru, a sada u župi Tolisa. U posjet župi Tolisa došli su Hrvati iz područja kantona Bern gdje ima oko 8000 vjernika, ističe fra Gojko i navodi da godišnje imaju 30-ak vjenčanja i po 40-ak prvopričesnika i krizmanika, a svetu misu fra Gojko slavi na šest različitih mjesta. Dosta je razvijena karitativna aktivnost, kroz fond Kruh sv. Ante odakle siromašnima šalju pomoć po različitim župama. U Tolisi je stiglo oko 100 vjernika koji žive u blizini s obje strane rijeke Save i nalaze se na godišnjem odmoru. Veliku pučku misu u crkvi UBDM slavio je fra Gojko Zovko i tom prigodom gvardijanu fra Marijanu Živkoviću svečano uručio materijalnu potporu, dar u iznosu 10.000 KM kao znak pažnje i zahvalnosti Hrvata iz HKM Bern.

- Hvala vam na materijalnoj potpori nama fratrima u samostanu Tolisa. Samostani su kroz povijest oduvijek bili središte kulturnog, duhovnog i vjerskog života, ali i čuvari baštine i kulture svakog kraja, rekao je gvardijan fra Marijan Živković. - Impresioniran sam onim što sam vidio i doživio ovdje u Tolisi. Dobro je da smo ovim malim novčanim prilogom pomogli franjevcima, rekao je Josip Čutuk iz Slavonskoga Broda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?