Švicarska

Fra Vlado Ereš: Hvala svima koji su pomagali misiju

Švicarska
30.09.2012.
u 11:04

30. obljetnica Hrvatske katoličke misije Lausanne-Wallis

Hrvatska katolička misija Lausanne–Wallis u Švicarskoj smještena je na jugozapadu Švicarske uz rijeku Rhonu, te uz jezera Leman (Ženevsko) i Neuchatel-sko.

Obuhvaća pet kantona. Misija je obilježila bogatim programom 30. obljetnicu postojanja u Savignyu, pokraj Lausanne, u subotu, 22. rujna i u Glisu, u blizini Siona, u nedjelju, 23. rujna. Sadašnji misionar fra Vladimir Vlado Ereš za predvođenje svetih misa u povodu te obljetnice pozvao je prvog misionara misije fra Karla Lovrića. Fra Karlo je propovijedao o patnji pravednika, te Isusovoj logici služenja. Prisjetio se i svojih prvih dana. Prvi vjernici koje je upoznao u rujnu 1982. bili su Danica Vlaho i Mile Pleslić. Na prvoj svetoj misi bilo je samo 12 vjernika. Jedna od njih bijaše Katica Markotić iz Mostara. Jedina od njih bila je na slavlju 30. obljetnice.

Najduži staž

U ime Hercegovačke franjevačke provincije i provincijala dr. fra Ivana Sesara čestitke je izrekao član uprave provincije dr. fra Iko Skoko. Zahvalio je u ime provincije svim misionarima koji su dolazili na ovo područje pastorizirati naše vjernike i prije nego što je misija službeno osnovana 1982., te svim misionarima koji su djelovali kroz trideset godina, posebno sadašnjem fra Vladi. Fra Vlado je zahvalio svim misionarima koji su vodili misiju od osnutka: fra Karlu Lovriću, fra Ivanu Bebeku, fra Ivanu Matijaševiću i fra Gojku Zovki. U Savignyu, u samoj blizini metropole i sjedišta misije, Lausanni, svirali su na svetoj misi i za vrijeme večere Robert Vrgoč i Stipo Rebić iz St. Gallena. Oni su svirali i u Glisu za vrijeme objeda. Sve za objed pripremio je kuhar Zvonko sa svojim timom. Hrvatsko misijsko kulturno-umjetničko društvo „Živa grana“ iz Geneve odigrala je nekoliko kola. Jozo Marić „Bosanac“ ugodno je izveo svoj dio duhovitog programa. Stipe Balta reče: „Ja imam najduži staž na području misije. Došao sam sedamdesetih godina“. Fra Vlado je nekima posebno zahvalio. Andrija Babić dobio je dar za veliku pomoć svim misionarima. Drago Radoš dobio je nagradu za 60. rođendan. Niko Marijanović i Zdenko Antunović su pokazali svoje pjevačke sposobnosti, a pomagali su im Niko Mlikota i Ratko Miočević. Sv. misa u Glisu bila je sutradan u nedjelju u velikoj župnoj crkvi posvećenoj Gospi poljskog blagoslova u 11 sati. Pjevane dijelove svete mise pratili su na sintesajzeru Dario Mičić i Mira Okić. Misna čitanja čitale su Ana Čančar i Roza Jaković, a molitvu vjernika Ljubica Jaković i Mira Okić.

Nakon mise u dvorani su nastupila djeca misije s prigodnim recitalom, a HKUD misije „Naši i vaši“ odigralo je tri kola. Fra Vlado je podijelio brojne darove u znak zahvalnosti: fra Karlu Lovriću, fra Iki Skoki, misijskoj suradnici Vlatki Pavlinović, Jozi Božiću, Zoranu Jagiću, Tadi Jakoviću, rođenim sestrama Rozi i Ljubici Jaković, Marku Božiću, Franji Zrakiću, Peri Zečeviću, Miri i Sari Okić, Ljubici i Mari Marić, Delfi i Zvonki Jagić, Marijanu Božiću, Jakovu Žiliću, Danijelu Hrgovčiću, a posebnu zahvalnost za svu pripremu i izvedbu, kako sada tako i na svim prošlim sličnim priredbama, fra Vlado duguje neumornoj misijskoj suradnici Kati Čančar. Drugi darovi uručeni su mladim majkama Jasni, Suzani, Danici, Vinki, Mariji, Biljani i Ljubici. Za organizaciju zabave i objeda u dvorani pobrinuli su se Kata Čančar, Mate i Ljubica Marić, Marijan Božić, Jakov Žilić, Marko Božić, Ljubica i Roza Jaković i Marina Filipović.

Duhovna obnova

Fra Vlado je organizirao duhovnu obnovu za pripremu obilježavanja tridesete obljetnice misije od 17. do 22. rujna. Duhovnu obnovu predvodio je prof. dr. fra Iko Skoko, gvardijan franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru. Tema duhovne obnove bila je „Čovjek – slika i hram Božji“. Program duhovne obnove sastojao se od moljenja krunice, svete ispovijedi, predavanja, svete mise i klanjanja Presvetom. Duhovna obnova počela je u velikoj lijepoj župnoj crkvi u Zermattu u ponedjeljak, 17. rujna, u 19 sati. Iako je bio radni dan na obnovu se okupilo oko 60 vjernika. Sakristanka časna sestra, koja je djelovala u Indiji 45 godina, bila je vrlo ljubazna. Fra Vlado i fra Iko obišli su neke obitelji i članove misije u Saas Fee u utorak, 18. rujna. Taj dan duhovna obnova bijaše u 18 sati u samostanskoj kapelici časnih sestara bolničarki u Sionu za one koji žive u tom gradu i okolici. A u Vispu u crkvi sv. Tri kralja program je započeo u 20 sati. Sve za liturgiju pripremila je Kate Čančar. U Lausannni, u crkvi Presvetog Otkupitelja duhovna obnova bila je u srijedu, 19. rujna, u 18 sati. Za misu je sve pripremila misijska suradnica Vlatka Pavlinović. U Ženevi u župnoj crkvi sv. Nikole de Flue program je počeo u 20 sati. Sve za misu pripremio je Vlado Ivanković. U crkvi sv. Petra u Friburgu obnova je bila četvrtak, 20. rujna, u 18 sati. Skupio se lijepi broj vjernika, iako većina radi do kasno popodne, a i trebaju voziti kroz veliku prometnu gužvu nakon radnog vremena. U 20 sati duhovna obnova bila je u crkvi sv. Terezije u Clarensu. Pavo Matić i Karlo Bolić, pripremili su sve za liturgiju. Okupio se lijepi broj vjernika, posebno mladih, iz Clarensa i Montreuxa. Na blagdan sv. Mateja, apostola, duhovna obnova bila je u Neuchatelu a sve pripremio Branko Jezeraškić, u bolničkoj kapelici u 18 sati. U Yverdonu u župnoj crkvi sv. Petra program je počeo u 20 sati. Na obnovu se okupilo oko 80 vjernika. Marko i Anica Jurkić sakristani te crkve lijepo su dočekali sve misare. Fra Vlado i fra Iko su posjetili i zajednicu vjernika iz župe Šimići, kod Banje Luke, koji su organizirali svoj skup u blizini Montheya u subotu 22. rujna 2012. u 11 sati. slavili su svetu misu.

Najveće selo

Mijo i Ana Kovčić, koji su 22 godine u Švicarskoj, kažu za svoje mjesto: “Zermatt je najbogatije i najveće selo na svijetu“. Mjesto se sastoji od oko 200 hotela. Kapacitet smještaja u hotelima i kućama je 50.000 kreveta. Iako cijelu godinu ima turista, ipak, najveće su gužve u sezoni od studenoga do srpnja. Zanimljivo, u mjesto se ne može ući običnim automobilom, nego voze samo vozila na električnu energiju. Zato je sve iznimno čisto i mirno. Naših obitelji ima oko 60. Većina su iz općine Odžak. Neki rade, kao što je Ružica Gjajić, na visini 3000 n/m i više. Upravo i ovih dana tu su vježbali skijaši hrvatske reprezentacije na čelu s Kostalićima. Na koncu valja reći da je ovo bilo pravo osvježenje za sve vjernike u misiji, koja od kraja do kraja ima raspon preko 400 kilometara, a gdje fra Vlado godišnje pređe više od sto tisuća kilometara. Misija ima puno folklornih skupina koje povezuju život mladih i malo starijih. Sv. mise održavaju se na dvanaest (12) mjesta i svi su vjernici pastoralno opskrbljeni. Imaju svoje misijsko hodočašće (St. Maurice) gdje se održava sv. krizma, hodočašće Lourdes, a upravo je sada na redu Izrael, Egipat i Jordan. Za koji mjesec, a ovom prigodom, treba izići vrlo opširna knjiga o misiji Lausanne – Wallis, gdje će biti popis svih vjernika i Hrvata, koji žive na njenom teritoriju. Raste puno mladih koji će biti snaga budućnosti u ovoj misiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?