Dani MH 2013.

Filharmonije za život mostarskih simfoničara

Drvo
Braco Selimović
15.05.2013.
u 11:13

U sklopu Filharmonijskog tjedna brojni će Mostarci istinski moći uživati u četiri vrhunska koncerta

- Ovo je vrhunac festivala Mostarsko proljeće i početak jedne dugotrajnije suradnje. Posebno zahvaljujem svojim kolegama i prijateljima, gosp. Tasovcu i gosp. Damjanoviču s kojima sam, još prije dvije godine kad smo krenuli u ovaj ciklus, podijelio ideje i mogućnosti. Naš zajednički cilj je, osim postojeće suradnje, potpomagati orkestre i institucije i ono što je posebno bitno istaknuti jest da ovakva suradnja tri orkestra ne postoji nigdje na svijetu, ni na jednom festivalu. Od toga – još je bitniji naš cilj – pomoći Simfonijskom orkestru Mostar što prije se vratiti na put od prije 20-30 godina kad je to bila jedna uistinu značajna institucija. Mislim da je napokon došao trenutak za jedan veliki cjelovit orkestar u regiji koja je dala puno glazbenika u cijelome svijetu – kazao je mr. Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije na konferenciji za novinare u povodu Filharmonijskog tjedna i regionalnog projekta triju nacionalnih filharmonija – PIKA-TOČKA-TAČKA, u sklopu Mostarskog proljeća.

Težak put

Uz Puljića, na konferenciji su bili i ravnatelji Beogradske i Slovenske filharmonije – Ivan Tasovac i Damjan Damjanovič, kao i prvi čovjek Simfonijskog orkestra Mostar Darko Nikolić. Upravo je Nikolić zahvalio ravnateljima triju filharmonija što su dali potporu mostarskim simfoničarima. - Put će biti težak, ali u nekoliko sastanaka s kolegama iz ovih triju nacionalnih filharmonija, dogovorena je ne samo moralna potpora, već i sve one druge stvari koje su potrebne da jedan orkestar normalno zaživi. To, između ostaloga, znači da u naš grad iz ovih triju država dolaze mladi umjetnici, mladi dirigenti, čak i kolege koje su nam potrebne kako bismo održali vrlo kvalitetne koncerte - kazao je Nikolić. Ravnatelj Beogradske filharmonije Ivan Tasovac ustvrdio je da je konačno na ovim prostorima došao trenutak da se ljudi okupljaju oko ideja koje spajaju, a ne razdvajaju.

Veliko zadovoljstvo

-Za sve nas je veliko zadovoljstvo što smo ovdje, u Mostaru i drago nam je ustvrditi da je ovdje ostalo i ime i energija mostarskog Simfonijskog orkestra. Održali smo niz sastanaka - s mostarskim gradonačelnikom, vjerskim dužnosnicima i predsjednikom MH Mostar Josipom Muselimovićem, i mogu reći da nam ta energija koju smo ovdje osjetili, daje osjećaj apsolutnog optimizma - naglasio je Tasovac. Jak si koliko su jake tvoje kolege - poručio je ravnatelj Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, objašnjavajući razloge ovoga zajedničkog projekta. – Došli smo pomoći izgraditi jednu kuću. Napravit ćemo temelje, na vama je osigurati radnike i građevinski materijal – simbolički je Damjanovič prenio poruku ovoga projekta Ravnatelji filharmonija naglasili su kako su sredstva za ova gostovanja – četiri koncerta u sklopu Mostarskog proljeća – izdvojena iz njihovih vlastitih proračuna. Ne želimo da se ove institucije, poput Simfonijskog orkestra Mostar, ugase. Želimo otvoriti mogućnost za mlade glazbenike, za djecu da se školuju, otvoriti mogućnost intenzivne suradnje. Koncerti u sklopu Mostarskog proljeća stoga su dar tri nacionalne filharmonije i Simfonijskom orkestru i gradu Mostaru i festivalu Mostarsko proljeće, kao što vidite, ne samo simbolično, nego u stvarnim i konkretnim projektima – poruka je ravnatelja triju nacionalnih filharmonija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije