SJEDNICA

Federalna Vlada proglasila natječaj za Aluminij neuspješnim

Mujezinović
Zvonimir Čorić
01.06.2010.
u 16:49

Odluka je donesena nakon razmatranja Izviještaja Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala "Aluminja" d.d. Mostar

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH je razmatrala izmjene i dopune Zakona o koncesijama, koje su ponudili Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Komisija za koncesije FBiH, nakon što ranije predloženi zakon o izmjenama i dopunama postojećeg zakona nije prihvaćen u Parlamentu FBiH.

Inače, izmjene postojećih rješenja o koncesijama su nužnost budući da su u međuvremenu doneseni novi propisi u Federaciji BiH, a potrebno je i, u skladu sa dosadašnjom praksom, preciznije definirati pojedina rješenja, posebno u pogledu nadležnosti za davanje koncesija u pojedinim oblastima.

U današnjoj raspravi o ovim pitanjima Vlada FBiH je ocijenila neophodnim da se, s obzirom na veliki broj izmjena i dopuna postojećeg zakona, ide na izradu potpuno novog zakona koji treba pripremiti u narednih deset dana, vodeći računa o sugestijama zainteresiranih federalnih ministarstava.

Regulacijski plan povijesnog područja Mostara

Danas je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Mostar za razdoblje od 2007. do 2017. godine. Plan obuhvata tekstualni i grafički dio. Tekstualni se sastoji od izvoda iz urbanističke osnove, projekcije zaštite i uređenja, te Odluke o provedbi Regulacijskog plana. U grafičkom dijelu su, uz ostalo, prikaz postojećeg stanja urbanističke osnove, granice prostorne cjeline, te objekti prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa. O Prijedlogu regulacijskog plana izjasnit će se i Parlament FBiH.

Četveromjesečno izvršenje proračuna

Federalni proračun je u prva četiri mjeseca 2010. godine ostvario, kroz prihode, primitke i financiranje, 587,9 milijuna maraka, što predstavlja 33,6 posto u odnosu na plan. Prihodi bez financiranja, dakle porezni i neporezni, iznose 395,5 milijuna KM, te su ukupno za 60 milijuna KM, odnosno za 17,9 posto veći nego u istom razdoblju 2009. godine. Najveći utjecaj imalo je povećanje prihoda od poreza na dobit od čak 95 posto. I prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju FBiH veći su za 4,9 milijuna KM. S druge strane, neporezni prihodi manji su 2,5 posto nego u prva četiri mjeseca protekle godine.

Od planiranih 248 milijuna KM kroz stand by aranžman, doznačeno je 108,4 milijuna KM, a ostala sredstva očekuju se tijekom godine ukoliko FBiH ispuni postavljene uvjete. Planirani kredit Svjetske banke od 87 milijuna KM nije realiziran u izvještajnom razdoblju.

Najveća izdvajanja kroz tekuće transfere odnose se na invalidnine (109 milijuna KM), mirovinsko-invalidsko osiguranje (41,3 milijuna KM), neratne invalidnine (37,1 milijun KM), priznanje posebnog staža (20,4 milijuna KM), poticaj industriji i rudarstvu (12,5 milijuna KM) i za županijske službe zapošljavanja u svrhu isplate neuposlenim demobiliziranim braniteljima (10,6 milijuna KM).

Vlada Federacije BiH je danas zadužila sva federalna ministarstva koja u svojoj nadležnosti imaju upravljanje državnim kapitalom u javnim poduzećima da u roku od 15 dana dostave izvještaje o poslovanju ovih poduzeća sa prijedlogom preliminarne raspodjele ostvarene dobiti, vodeći računa o racionalizaciji potrošnje.

Provedba Zakona iz braniteljsko-invalidske zaštite

Vlada FBiH razmatrala je i usvojila Informaciju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata o financijskom stanju i stanju provedbe zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Analizom su obuhvaćena tri zakona iz ove oblasti: o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, te o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji koji je na snazi od 2004. godine, izmijenjen je i dopunjen 2007. s primjenom od 2008. godine, čime je povećan broj korisnika i proširen obim prava koja im pripadaju. Na temelju toga je došlo do povećanja iznosa invalidnina za 9,74 posto. Usaglašavanja nije bilo u sljedećoj (2009.) godini, kada su u proračunu za ove potrebe bila osigurana sredstva od 335.155.000 KM, koja su nakon donošenja Zakona o načinu ostvarivanja ušteda i rebalansa federalnog proračuna, smanjena na 301.639.500 KM.

Proračunom za 2010. godinu određen je isti ukupan iznos. Kada je riječ o Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, koji je u primjeni od 2006. godine, prošlogodišnjim proračunom prvobitno je bilo odobreno za ove potrebe 18.300.000 KM. Nakon donošenja Zakona o načinu ostvarivanja ušteda, iznos je smanjen na 16.470.000 KM, a jednako je i u proračunu za 2010. godinu.

Od 1.5.2007. godine u primjeni je Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u čijoj su se provedbi pojavili problemi zbog nemogućnosti Federalnog zavoda za zapošljavanje i županijskih službi da osiguraju dovoljna sredstva za isplatu naknada. Iz tih razloga, polovinom 2008. godine donesen je set zakona kojima se određuje da 50 posto sredstava osiguravaju županijske službe iz doprinosa za neuposlene, a razliku sredstava Federacija BiH. Za korisnike koji žive u Republici Srpskoj, cjelokupan iznos ide na teret Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Nakon razmatranja Informacije, Vlada je zadužila resorno ministarstvo da, kroz mjere i aktivnosti koje mu zakonski stoje na raspolaganju (upravno-financijski i inspekcijski nadzor, pojačanu reviziju, uvođenje cenzusa i koeficijenta) osigura uklapanje u raspoloživa sredstva odobrena rebalansom, te da nastavi ispunjavati obaveze iz stand by aranžmana.

Natječaj za "Aluminij" proglašen neuspješnim

Danas je Vlada FBiH donijela Odluku o proglašenju natječaja za prodaju 88 posto kapitala "Aluminja" d.d. Mostar neuspješnim. Odluka je donesena nakon razmatranja Izviještaja Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala "Aluminja" d.d. Mostar.  Ujedno, danas je prihavaćen Anex VII. Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, čime je rok za izradu usuglašenih izmjena i dopuna Sporazuma produžen do 8.11.2010. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?