CENTRALIZACIJA

Federalna policija jača urede slabeći županije

specijalci (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
11.08.2011.
u 10:08

Po političkome nalogu trebao bi se pojačati pritisak na gospodarstvenike i političare na području Hercegovine radi diskreditacije

Nakon što je u dobroj mjeri rad Federalne uprave policije stavljen u okvire koji mu pripadaju, jer je ustrojem državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) gotovo postalo besmisleno njihovo postojanje, u posljednje se vrijeme prave pripreme kako bi se dodatno ojačala uloga ove policijske agencije.

Prema Večernjakovim informacijama, federalna platformaška vlast odobrila je novu strukturu organizacije Federalne uprave policije kojoj je na čelu Dragan Lukač, a kojoj je cilj dalje pokušati unitarizirati policijske poslove unutar Federacije BiH na štetu uloge županijskih ministarstava unutarnjih poslova.

Novi voditelj

Najprije je Federalni MUP imao ambicije otvoriti urede, takozvane detašmane u svim županijama, a onda su odustali od toga kako ne bi bili preupadljivi s novim organiziranjem pa su planirali značajno proširiti svoje terenske urede, prije svega u Mostaru, a onda i u Tuzli i Zenici. No, doznaje se kako je najznačajnije osnažiti detašman u Mostaru koji bi trebao voditi Momčilo Tubić, pouzdani kadar još iz vremena Zlatka Miletića. Uz ovog federalnog policajca vezane su brojne afere kao što je uklanjanje nepodobnih kadrova unutar Federalne uprave policije i iznimna bliskost s političkim strukturama u Sarajevu, ali i pojedinim hercegovačkim gospodarstvenicima. Istodobno, unutar Federalnog MUP-a blokirane su sve istrage, a što je bio slučaj i s aferom “Reket” u koju su bili uključeni ključni SDP-ovi tenisači oko primanja mita za dodjelu građevinskog zemljišta. 
Sve ovo ne bi bilo ništa čudno da se dalje ne planira jačati uloga SIPA-e, a s druge strane se stvara jedna policijska struktura koja je gotovo bespotrebna. 
Valja reći kako je po još uvijek vrijedećem Ustavu Federacije BiH oblast unutarnjih poslova isključivo u nadležnosti županija. Kao prva točka u dijelu Ustava koji govori o isključivim nadležnostima županija navodi se upravo policija.

Ovlasti županija

“Posebno su (županije) nadležne za: a) uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne odore sa županijskim oznakama“, stoji u Ustavu Federacije. Od ovoga dijela ispoštovana je samo odredba da će policijske odore biti jedinstvene unutar Federacije BiH. Istodobno, posve je neustavno i nezakonito postojanje bilo kakve policijske strukture na razini Federacije budući da sastavni elementi te Federacije, županije, nisu se složili s odricanjem dijela nadležnosti u policijskome radu. S druge strane, državna policijska agencija SIPA ima upravo sve odjele koji mogu nadzirati međužupanijski, odnosno kriminal na razini države, kao i borbu protiv terorizma.

Županije se u ovome slučaju nastoje svrstati kao višak i prejudicira im se sudbina u budućim ustavnim rješenjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?