HDZ 1990

Federalna jedinica cilj Hrvata

hdz1990
Zoran Grizelj
10.12.2011.
u 10:19

BiH nema šanse opstati u balkanskoj uniji, nego u EU-u. To je jedini okvir za rješenje unutarnjih problema

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao u petak na Saboru ove stranke u Mostaru kako je njihov cilj preustrojiti BiH da bi Hrvati dobili jednu ili više federalnih jedinica u kojima bi ovaj narod bio većina te da je to realno ostvariti s približavanjem zemlje EU-u i pri tome pozdravio potpisivanje pristupnog sporazuma Hrvatske s EU-om.

NE balkanskoj uniji

- Iskreno čestitam Hrvatskoj na potpisivanju pristupnog ugovora, ali i provedbu demokratskih izbora - rekao je Ljubić jučer za govornicom na izvještajnom Saboru HDZ-a 1990, što je pozdravilo više od 400 stranačkih izaslanika. 
Prema Ljubićevim riječima, Hrvati mogu ostvariti jednaka prava u BiH samo kroz ustavnu reformu i približavanje zemlje Europskoj uniji i NATO-u. “BiH može opstati kao rezultat konsenzusa triju naroda. To uključuje novi teritorijalni preustroj zemlje i federalnu jedinicu, ili više njih s hrvatskom većinom. BiH nema šanse opstati u balkanskoj uniji, nego u Europskoj uniji. To je jedini okvir u kojemu može opstati i riješiti unutarnje problem”, naglasio je Ljubić. Pri tome je naveo da je budućnost BiH u EU-u i NATO-u, nasuprot balkanskoj uniji koju zagovara Turska.

Podsjeća na ‘90.

Dodao je kako je stanje u BiH zabrinjavajuće te da zbog međunacionalnih napetosti podsjeća na vrijeme prije početka rata i raspada bivše Jugoslavije budući da većinski Bošnjaci nastoje posve isključiti Hrvate iz vlasti. “Ono što je danas u BiH na sceni - ne ohrabruje. Podsjeća na procese kojima smo svjedočili kasnih 80-ih i ranih 90-ih pred rasplet u bivšoj državi”, rekao je Ljubić. Pri tome je optužio Ured visokog predstavnika da se svrstao na stranu bošnjačkih političara pri isključivanju Hrvata iz vlasti u Federaciji, ističući da je vrijeme da se okonča mandat ove institucije. Ljubić je na Saboru progovorio i o odnosu prema HDZ-u BiH s kojim ima potpisan sporazum o savezništvu. 
“Zbog ugrožavanje konstitutivnosti Hrvata stupili smo u sporazum sa strankom koja dijeli izborni legitimitet kod Hrvata”, rekao je jučer Božo Ljubić pojašnjavajući da je ova stranka između ponuda u vlasti i naroda izabrala narod.

Ključne riječi

Komentara 4

CI
cinbenik
12:55 10.12.2011.

Nemojte vise molim vas stavljati se na stranu naroda,nestace nas.Koliko god,kako navodite,vas Bosnjaci zele izkljuciti iz vlasti,toliko i vi njih ako ne i vise.Nastavlajte sa maksimalistickom politikom jedne regije Hrvata za koju se zalazete od pocetka.Ovakve kritike koje primaju legitimni\" prestavnici Hrvata su dobijali samo Srbi za svoju politiku od \"legitimni\"prestavnika svijeta.Puno ste Hrvata zrtvovali da bi ostvarili cilj jedne Hr.regije a nje jos uvjek ni na pomolu.Vrijeme je da se zapitate za temeljna rasudjivanja pravde i pravednosti ili cemo i dalje,kao cijeli Hrvatski narod, placati visoke cijene za vase mudrosti\".

TU
turbo
15:33 10.12.2011.

Vec u startu ste rekli da ce te se zadovoljit jednom \"federalnom jedinicom\" ali nitko ne spominje koja je to teritorija pa mi se cini da bi mogli opet zrtvovati ovo malo posavine i drugi djelova van hercegovine pa bi bilo pozeljno da vi u vecernjem uz ovu temu taj dio pojasnite jer jako se dugo spominje ta federalna jedinica a nigdje nismo procitali koje teritorije se moraju naci pod obavezno u tom mogucem projektu da ne bi prosli kao i sa dejtonskim sporazumom.Hvala unaprjed.

SO
sojka
17:21 10.12.2011.

Srbi drze 51 % teritorija,Hrvati \" 27%..Muslimanima ostaje 22% taj teritorij je zakljucen sa puskom tj ratom osvojen.Vi muslimani zao mi je vas ,kotite se kao zecevi a pare nema te ni za soli kamo li za kifle..znaci bijeda ste,alili bijeda ste i u glavi.Kazete genocid u srebrenici pa i nebijo jer ste sa svojim korpusom otisli da bi osvojili srednju bodsnu,a na srednjoj bosni ste popusili vi i vasa 4 korpusa u srednjoj bosni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?