SLUČAJ STOLAC

Federacija razvlašćuje i općine

dzamija
VL FOTO
17.11.2011.
u 10:50

Povjerenstvo proglašava nacionalnim spomenicima vjerske objekte, a FBiH odobrava njihovu preinaku

Čaršijska džamija u Stocu, Ćurčinica u Livnu, ‘džamija u Neumu’, Islamski centar u Mostaru i džamija u Čapljini. Svi ovi objekti, osim Mostara gdje još ne postoji centar, na isti se način obnavljaju ili pak nanovo grade mimo prijeratnog oblika na temelju zaokruženog procesa izuzimanja nadležnosti od lokalne sredine.

Zatvoreni krug

Najprije Povjerenstvo za zaštitu spomenika BiH proglasi ove objekte zaštićenim kulturnim spomenicima, omogući preuzimanje nadležnosti od općina i prijenos na Federaciju koja pak omogućava, što je vidljivo na slučaju Livna, izgradnju posve različitog objekta od prijeratnog oblika, što se može uspoređivati s time da su na Starome mostu bile dopuštene preinake s navlačenjem asfalta ili pak izgradnja dvostruko višeg mosta. No, ni kada postoje pravomoćne presude koje sugeriraju da ‘viša razina’ ne može preuzimati županijske nadležnosti, takve se odluke ne poštuju. Naime, Vrhovni sud Federacije BiH je početkom 2007. godine donio presudu kojom se poništava rješenje Ministarstva prostornog uređenja FBiH kojim se odobrava izgradnja Čaršijske džamije u Stocu. U obrazloženju presude navodi se da je rješenje donio nenadležni organ i da je prema odredbama Ustava FBiH oblast prostornog uređenje u isključivoj nadležnosti županija, a ne FBiH. Unatoč tome, resorno ministarstvo i Vlada FBiH su nastavili donositi neustavne zakone iz oblasti prostornog uređenja i time razvlašćivati županije i općine.

Sustavni pritisak

Naime, Čaršijska džamija u Stocu je zajedno s još preko 20 lokaliteta na području općine Stolac proglašena nacionalnim spomenikom BiH i trenutačno je skoro 2/3 gradskog područja pod nacionalnim spomenicima i zonama zaštite, čime se sustavno nastavlja s razvlašćivanjem područja Općine Stolac i stavljanja u nadležnost FBiH.

Da je riječ o politički planiranom procesu, da se zaključiti iz činjenica da Povjerenstvo za nacionalne spomenike BiH bez valjanih kriterija pojedine objekte i područja proglašava nacionalnim spomenicima, Zavod za zaštitu kulturno-povijesnih spomenika FBiH bez jasnih argumenata daje pozitivna mišljenja za obnovu, a sve se završava izdavanjem nezakonitih odobrenja od Ministarstava prostornog uređenja Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?