SKANDALOZNO

Federacija financira uglavnom većinske bošnjačke tvrtke

bhairlines
VL FOTO
24.02.2012.
u 11:34

B&H AIRLINES Federacija BiH s 2,7 milijuna maraka spašava zrakoplovnog prijevoznika

Konjuh, Krivaja, BH Airlines, rudnici ..., na desetine je poduzeća u koje se godinama trpaju milijuni proračunskoga novca, isplaćuju gubitci, neuplaćeni doprinosi, dok istodobno revne federalne institucije zatvaraju druga poduzeća i zaobilaze uglavnom hrvatska područja. Umjesto da se stvari nazovu pravim imenom kako se radi o gubitašima kojima je, kao i državi, entitetima, županijama potrebna temeljita rekonstrukcija i rezanje troškova ili pak proglašavanje stečaja u brojnim slučajevima kada se radi o beznadežnim situacijama.

Nastavak prakse

Tako je i na posljednjoj sjednici aktualna Vlada FBiH donijela Odluku o usvajanju programa utroška sredstava tekućeg transfera ”Subvencije javnim poduzećima – Javnom poduzeću “B&H Airlines” Sarajevo utvrđenog proračunom Federacije BiH za 2012. godinu u Federalnom ministarstvu prometa i veza. Riječ je o sredstvima u iznosu od čak 2.7 milijuna maraka proračunskog novca koji se usisava u federalnog zrakoplovnog gubitaša. Od toga iznosa, precizira se odlukom, dva milijuna maraka u jednakim će se iznosima usmjeriti za plaćanje usluga zračnih luka, kao i nabavku zrakoplovnog goriva. Istodobno je za usluge EUROCONTROL-a, odnosno plaćanja naknada za prelet zrakoplova iznad teritorija određene države, namijenjeno 720.000 maraka.

Problemi mirovina

Na jednak se način godinama sufinancira vječiti gubitaš Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine koje su iz proračuna dobile stotine milijuna maraka. 
Čak su se i legalizirale odluke povezivanja neuplaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje, a što je legalizirao i federalni Parlament, iako nikada formalno takve odluke nisu imale financijsko pokriće. Zbog toga velike probleme ima Federalni zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja koji je na početku godine u financijskome minusu što može rezultirati i problemima s kašnjenjem isplata mirovina. Jednako tako posve je nerealno očekivati rast mirovina upravo zbog poteza neodgovornih vlasti.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
20:10 24.02.2012.

\"Federacija financira uglavnom većinske bošnjačke tvrtke\" A sto je ocekivati drugo od jedne okupacione vlasti

DA
daniele
21:21 24.02.2012.

na sve moguce nacine traziti krivca u drugom zbog svojih promasenih poteza. Dzaba vam je HDZ-ovci, necete u naredne 4 godine u vladu FBiH ma kako pokusavali huskati neuk svijet.

OL
oldday
09:15 25.02.2012.

Tko što finansira? Krešiću, ajde odi u svoje rodno selo Ljubuški i napravi jedan tekst o tome koliko visokih časnika HVO-a ima danas u Ljubuškom! Koliko ih je zdravih a koliko ih prima invalidske mirovine? I onda još usporedi koliko je zbilja bilo bojovnika u Ljubuškom. Pa onda izračunaj koliko se novca iz federalnog budžeta izdvaja za \"časnike\" i \"invalide\" iz Ljubuškog! Da je \'93. bilo u Ljubuškom bojovnika koliko danas časnika koji primaju invalidske mirovine, Hrvatska danas ne bi ličila na \"kiflu\"!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?