Sastanak HNS-a

FBiH otima šume, energetske izvore, rude i prometnice

HNS
VL FOTO
11.03.2012.
u 11:47

Donošenjem prostornoga plana nastoje se projicirati ustavne promjene prema kojima bi ovlasti preuzela Federacija i potpuno zavladala nad teritorijem

Hrvatski narodni sabor (HNS) usprotivio se tome da federalne vlasti kroz donošenje novoga prostornog plana kao i pratećih zakona potpuno preuzmu nadležnosti i otmu čak 30 posto prostora od županija i općina u ovome entitetu. Upozoreno je to u Širokome Brijegu gdje je održan koordinacijski sastanak u organizaciji Odjela za prostorno planiranje HNS-a pod predsjedanjem Rude Vidovića koji je i zamjenik ministra prometa i veza BiH. Javnoj raspravi nazočilo je više stotina zainteresiranih, a svi sudionici rasprave istaknuli su da Federalno ministarstvo prostornog uređenja krši ustavne odredbe i ne poštuje procedure u izradi dokumenta.


Uzorak bosanske županije

Također je ukazano na odgovornost ovog ministarstva na posljedice koje bi ovakav Prostorni plan FBiH mogao utjecati u provedbi. Ukazano je i na činjenicu da je donošenjem Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na federalnoj razini i podzakonskim aktima, otvorio put ovome ministarstvu da bude jedino koje izdaje upravne akte na preko 30 % teritorija ovoga entiteta. Ovim planom i pratećim zakonima, upozorili su u HNS-u svi prirodni resursi vode, šume, mineralna bogatstva, spomenici kulture, energetski izvori, prometna infrastruktura bili bi pod izravnom nadležnošću Federalnog ministrastva prostornog uređenja. Ovakav prostorni plan i predložene mjere za njegovo provođenje bili bi izvor novih konflikata u ovakvom već klimavom ustroju Federacije BiH i same BiH. Prostorni plan bi stavio pod znak pitanja i postojanje samih županija, a i općine bi većim dijelom izgubile mogućnost upravljanja nad svojim prostorom. Hrvatski predstavnici upozoravaju da su federalne vlasti za cijeli prostorni plan kao uzorak uzele prostorne planove četiri bosanske županije, strategiju i akcijski plan razvoja mreža autocesta i brzih cesta, te nekoliko studija koje hrvatskim županijama nikada nisu predstavljene.


Hercegovina u izolaciji

Među federalnim prioritetima nema prometne žile kucavice Hercegovine od Mostara do spoja sa planiranom autocestom BanjaLuka - Split koja se stavlja u treći plan. Pri tome se utvrđuju područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH bez jasnih kriterija i sadržaja, a zaštićena područja su bez potrebne dokumentacije. HNS posebno ističe problem nejednakih kriterija prigodom proglašenja nacionalnih spomenika budući da postoji velika neujednačenost po županijama pa se ne može zanemariti niti uloga Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, dok se jasnije ne definiraju kriteriji i sam pojam nacionalnog spomenika.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
21:43 11.03.2012.

Poslja sveopce pljacke, imovime drzavne zvane \"privatizacija\" ostala su prirodna i energetska bogatsva ove jadne drzave...jer su zemljista,stanove,racune ono tvrtki prijeratni opuhali...pa je ostalo \"daj sta das\". Je im tesko u P.M. sve pod slogonom \"nacionalne ugrozenosti\"!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?