PRIGOVOR

FBiH lažno optužuje INA-MOL jer nije provela svoje obveze

luka
VL FOTO
22.08.2010.
u 14:57

Hrvatsko-mađarski konzorcij ispunio sve potrebne uvjete unatoč prigovoru Vlade. Problem su apetiti SBiH i SDA oko nadzora nad tvrtkom Terminali

Umjesto suprotnih tvrdnji u dijelu federalnih vlasti i medija, investitor hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL ispunio je sve ključne uvjete koji su pred njega postavljeni, navodi se u nacrtu izvješća revizije o nalazima činjeničnog stanja Energopetrola koju je provela revizijska kuće Deloitte iz Sarajeva, doznaje Večernjak. O tome bi federalni ministar financija i dopremijer Vjekoslav Bevanda trebao izvijestiti kolege na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH.

INA i MOL nisu bili u stanju rekonstruirati određene benzinske crpke, ali samo zbog toga što nadležne, prije svega općinske vlasti nisu izdale potrebne dozvole za to za što nije odgovoran ovaj konzorcij. Naime, tijekom revizije koju je proveo Deloitte utvrđeno je da, umjesto hrvatsko-mađarskog konzorcija, velike obveze nije ispunila upravo FBiH. Tako ovaj entitet nije u tvrtku Terminali zaposlio stotinu radnika iz Energopetrola, što je bio dužan napraviti u razumnom vremenu nakon potpisivanja sporazuma o privatizaciji.

Umjesto sređivanja stanja u Terminalima, stranke SDA i SBiH su nakon eliminiranja Josipa Tomića s čela tvrtke započele pravi rat ne štedeći sredstva tko će upravljati ovim iznimno profitabilnim biznisom. Kada je pak u pitanju INA i MOL, u revizijskom izvješću se navodi da su ispunili obveze prema radnicima Energopetrola. Tako je u prve tri godine zadržao svih 1059 radnika prijeratnog naftaškoga giganta. Jedino što je pronađeno sporno je to što je broj radnika smanjen za 250, što je međutim u sporazumu posve drukčije precizirano.

Naime, sporazum je potpisan 2006. i navedeno je da tri godine neće biti smanjenja broja radnika. INA-MOL je izdvojio 4,5 milijuna KM kako bi osigurao njihovo socijalno zbrinjavanje. Iako u Federalnom ministarstvu energetike, industrije i rudarstva tvrde da su očekivali investiranje od 150 milijuna KM svježeg novca, investitori su odlučili na kreditno zaduženje Energopetrola. Zajam je upravo odobrio INA-MOL. S druge strane, u revizijskoj kući Deloitte su istaknuli da je takva vrsta ‘kreditne investicije’ posve prihvatljiva jer će omogućiti razvoj ove naftaške tvrtke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?