Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

F BIH nije ispunila četiri uvjeta za nastavak suradnje sa MMF-om

- Predugo traje trakavica u vezi sa Zakonom o plaćama - rekao je ministar Bevanda
27. svibnja 2010. u 15:16 0 komentara 3 prikaza
bevanda
Foto: Vl foto

Dopremijer Federacije BiH i ministar finansija u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas tijekom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH da je na Fiskalnom vijeću BiH otprilike definiran sadržaj pisma namjere za stand-by aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF), ali i da je konstatirano da FBiH nije ispunila četiri strukturalne odrednice.

U pitanju su obveze usvajanja federalnog zakona o plaćama u tijelima vlasti, izvještaj o učincima revizije određenih davanja iz proračuna te početak reforme mirovinskog sustava, redefinicija sistema beneficiranih mirovina, koji će ponovno biti sadržani u pismu namjere. Bevanda je novinarima u Parlamentu kazao kako je "urađen prijedlog zakona o plaćama", da su utvrđene "njegove financijske implikacije" te "izračunata osnovica za obračun plaća koja treba biti donesena osam dana nakon usvajanja zakona".

- Predugo traje trakavica u vezi s ovim zakonom - dodao je potom. Očigledno je kako on neće bit usvojen do 31. svibnja iako na rokovima neće biti insistirano, po ministrovoj izjavi. Bevanda, međutim, upozorava da postoje brojna potraživanja za sredstva MMF-a, Europske komisije (EC) i Svjetske banke (WB) te izražava bojazan da bi ovaj novac, potreban BiH, mogao biti "alociran na druga mjesta", što bi uzrokovalo velike probleme.

Federalni ministar financija kaže dalje da su u tijeku pregovori sa sindikatima, ali da aranžman ugrožava nesaradnja županija koji moraju provesti sve mjere koje provodi i FBiH. Sve županije moraju donijeti zakone o uštedama, izvršiti smanjenje stavke vezane za plate i zaustaviti povećanja, naveo je Bevanda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.