BRUXELLES

Europska komisija od BiH traži novi ustav

Bruxelles
VL FOTO
22.08.2011.
u 09:37

Bruxelles nakon završetka godišnjih odmora kreće u akciju rješenja problema u BiH preko svog posebnog ureda koji će voditi danski diplomat Peter Sorensen

Sramotno dug zastoj u konstituiranju nove vlasti na državnoj razini. Stalni politički antagonizmi između bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka.

Negativno izvješće

Nepoštivanje odavno potpisanih uredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, samo su neki od razloga zbog kojih će Europska komisija u svom izvješću posvećenom stanju u državama zapadnog Balkana, koji će biti objavljen u listopadu, BiH označiti kao najneuralgičniju točku regije. Bez obzira na probleme s kojima se u financijskoj krizi suočavaju njene članice, Europska komisija, koja šalje svog posebnog izaslanika u Sarajevo, tražit će od EU-a jaču angažiranost u rješavanju stotina problema u BiH. Čak je i ministrica vanjskih poslova EU-a Catherine Ashton iskazala zabrinutost stanjem u BiH, u kojem država i njeni građani stalno nazaduju.

Uvijek oprezna diplomacija EU-a razmišlja o prijedlogu koji je nedavno dala Međunarodna krizna skupina i u kojem se, između ostalog, predlaže organiziranje posebne konferenciju na visokoj razini za postavljanje ciljeva u BiH. Postupno uklanjanje Ureda visokog predstavnika iz lokalne politike, davanje administraciji EU-a većih ovlasti u BiH, također je jedna od strategija službenog Bruxellesa o kojoj će se intenzivno pregovarati nakon završetka godišnjih odmora.

I Merkel će govoriti o BiH

Prvi zadatak koji Bruxelles želi što prije riješiti jest formiranje funkcionalnih institucija u BiH, odnosno Vijeća ministara. Drugi je poštivanje odluke Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, po kojoj se mora pristupiti promjenama Ustava BiH koje se ponajprije odnose na provedbu presude u slučaju “Sejdić-Finci”. I kancelarka Angela Merkel na ovotjednoj će turneji po Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, u razgovoru s predsjednicima susjednih država, govoriti o BiH i Kosovu, dvjema državama koje označavaju potencijalnu sigurnosnu opasnost za cijelu regiju. Njemačka je čak u ime EU-a preuzela dominaciju za rješenje problema u BiH, ali ostale članice, prije svega Britanija, nisu zagrijane za cijelu stvar, a Amerikanci su u ovu priču uvukli Tursku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?