Napredak

Europska komisija je pohvalila u BiH tek rad policijskih agencija

SIPA
14.10.2012.
u 10:19

Postojanje šesnaest policijskih agencija svjedoči o velikom broju tijela za provedbu zakona, ali njihova suradnja je bolja nego drugih institucija vlasti u BiH

Iako je godišnje izvješće Europske komisije o napretku BiH puno negativnih ocjena, ono sadrži i određene pohvale na račun ovdašnjih institucija. Tako se aktivnosti koje provode policijske agencije u BiH ocjenjuju pozitivno. Ističe se napredak ostvaren u području politike vize. Sve agencije za provedbu zakona su uspostavile elektronske registre. Napredak je ostvaren i u upravljanju granicama.

Uspjeh Granične policije

-Od 55 međunarodnih graničnih prijelaza, 29 su pokriveni videonadzorom. Svi međunarodni granični prijelazi opremljeni su čitačima biometrijskih putovnica i spojeni na integrirani sustav kontrole državnih graničnih prijelaza (CSBC) i ustrojstvene jedinice granične policije, navodi se u izvješću, uz napomenu da su učestale zajedničke ophodnje granice sa susjednim zemljama rezultirale povećanjem otkrivanja ilegalnih migranata i krijumčarenih roba. Među pozitivna dostignuća ubraja se i to što se kapacitet Direkcije za koordinaciju policijskih tijela povećao. SIPA je dosegla razinu kadrovske popunjenosti od 73 posto. -BiH je postigla određeni napredak u oblasti policije. Institucionalni razvoj reformiranih policijskih agencija i Uprave polako napreduje. Mogućnosti pojedinih agencija za provedbu zakona su poboljšanje, ali sustavna suradnja i dalje treba biti poboljšana. Općenito, pripreme u ovom području ostvaruju napredak, navodi se u izvješću Europske komisije. Unutar BiH postoje različite ocjene o uspješnosti reforme policije, ali prevladava mišljenje da usprkos određenim nedorečenostima i propustima policijske agencije dobro obavljaju svoj posao. Ta suradnja je prepoznata i u najnovijem izvješću Europske komisije. 
-BiH danas ima 16 policijskih agencija na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini. Ovakav ustroj policije u BiH je jedinstven primjer (država-entitet-županija-općina), posebno sagledavajući novoformirane agencije iz čijeg naslova proizilazi nemoć djelovanja. Zbog toga, reforma policije je neophodna stvar, jer do sada imamo samo koordinirajuće i “dobrovoljne“ mehanizme suradnje unutar BiH. Ipak, i pored toga želim naglasiti da policije na svim razinama, a sukladno svojim mogućnosti i nadležnostima veoma dobro obavljaju svoj posao, što bi vjerojatno bilo još bolje kada bi imali jasnu liniju rukovođenja i financiranja, kaže viši asistent na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, Mirza Smajić.

Borba protiv kriminala

Pohvale Europske komisije sigurno će zaslužiti i posljednje aktivnosti SIPA-e i drugih policijskih agencija u BiH na razbijanju organiziranog kriminala u zemlji. Službeni Bruxelles u više je navrata ponovio kako je borba protiv organiziranog kriminala i stvaranje pravne države jedno od najvažnijih pitanja na putu prema članstvu u EU. Ako policijske agencije u BiH nastave s akcijama, poput operacija “Lutka” i “Boss“, može se očekivati da iduće izvješće barem u ovoj oblasti, bude pozitivno. Mogućnosti pojedinih agencija za provedbu zakona su poboljšanje, ali sustavna suradnja i dalje treba biti poboljšana, ističe se u izvješću Europske komisije. Navodi se i kako su učestale zajedničke ophodnje granice sa susjednim zemljama rezultirale povećanjem otkrivanja ilegalnih migranata i krijumčarenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?